Alingsås Tidning

Missfärgat vatten berodde på utebliven kemikalie

- Veronika Hohenstein veronika.hohenstein@alingsasti­dning.se

AT rapportera­de i början av förra veckan att boende och verksamhet­er hade upptäckt missfärgat vatten. Anledninge­n till detta: En utebliven kemikalie.

Kommunen uppmanade de som drabbats att spola i kranen tills vattnet blivit klart. Någon kokrekomme­ndation utfärdades dock inte. Många rapportera­de missförhål­landena till stadens vattenverk, som tack vare uppmärksam­ma kunder kunde åtgärda orsaken till problemet redan tidigt på måndagsmor­gonen.

– Det var väldigt många som hörde av sig, det är alltid till en stor hjälp, säger Johan Ekedahl som är driftchef för vattenverk och ledningsnä­t.

Han förklarar att orsaken till det missfärgad­e vattnet i delar av Alingsås var att man rensar sötvattnet i flera reningsste­g och i ett av dessa steg – där det används en kemikalie för att rena vattnet – fungerade det inte fullt ut.

– Det som gick fel var teknisk utrustning som havererade. Och då funkade inte tillsättni­ngen av en kemikalie. Vi kan inte gå in för mycket i detalj på grund av sekretessk­äl. Hur många tror ni fick detta missfärgad­e vattnet i sina kranar?

– Vi har ingen uppfattnin­g hur många som drabbades. Det är väldigt svårt att veta vart det missfärgad­e vattnet tog vägen. Jag tror att det var över ett tusental personer i alla fall. Stora delar av Alingsås blev nog mer eller mindre drabbat, säger Johan Ekedahl.

Han uppmanar till att om något liknade skulle hända igen, att hålla sig uppdaterad via kommunens hemsida och sociala medier.

– Det är jättebra att om man upptäcker något avvikande med vattnet, att man hör av sig direkt till kommunen, poängterar han.

 ?? BILD: GITTAN ÖHMAN ?? ”Vi kan inte gå in för mycket i detalj på grund av sekretessk­äl”, säger Johan Ekedahl som är driftchef för vattenverk och ledningsnä­t.
BILD: GITTAN ÖHMAN ”Vi kan inte gå in för mycket i detalj på grund av sekretessk­äl”, säger Johan Ekedahl som är driftchef för vattenverk och ledningsnä­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden