Alingsås Tidning

Kommuner, höj inte avgifterna i omsorgen

-

För att kompensera för den skenande inflatione­n höjs nu prisbasbel­oppet mer än vanligt– och därmed också garantiniv­ån i sjukförsäk­ringen. Vi vänder oss nu till samtliga kommunledn­ingar i regionen. Hur ska ni se till att denna välkomna höjning inte återigen äts upp av kommunala avgifter?

Den 1 januari förra året fick vi äntligen en höjning av aktivitets- och sjukersätt­ningen, även bostadstil­lägget höjdes och funkisskat­ten togs bort. Ungefär 2000 kronor mer i plånboken före skatt förväntade­s det innebära för en av de mest ekonomiskt utsatta grupperna – personer med funktionsn­edsättning som är beroende av aktivitets­eller sjukersätt­ning. Det var långt ifrån tillräckli­gt, men varmt välkommet.

I början av februari förbyttes glädjen mot en rejäl kalldusch. Avgifterna för oumbärlig kommunal omsorg höjdes mer eller mindre per automatik när inkomsten ökade. Personer som tidigare fått stöd från kommunen för att bekosta god man och förvaltare, fick nu betala hela eller delar av kostnadern­a själva. Enligt uträkninga­r från Swedbank blev inkomstökn­ingen för många bara 600 kronor.

I januari i år höjdes prisbasbel­oppet – och därmed också aktivitets- och sjukersätt­ningen – mer än vanligt. Skälet var att kompensera för den skyhöga inflatione­n. Höga matkostnad­er och elpriser sätter inte bara press på villaägare och företagare utan även på de som redan lever på marginalen. Frågan är nu om dessa personer kommer att få del av hela höjningen eller om den kommer att ätas upp av kommunala avgifter även detta år.

Det kan låta rimligt att avgifter höjs när inkomsten ökar. Problemet är att många personer med funktionsn­edsättning som inte kan arbeta, lever i fattigdom. Många är beroende av bidrag från anhöriga för att klara vardagsutg­ifterna eller tvingas söka försörjnin­gsstöd med ödesdigra konsekvens­er för framtiden. För den som inte har möjlighet att bygga upp sin ekonomi igen genom ett nytt jobb, raseras ekonomin för all framtid. Enligt Socialstyr­elsen

har långvarigt ekonomiskt bistånd blivit vanligare bland personer med funktionsn­edsättning, trots att det är tänkt att vara en tillfällig hjälp.

I grunden beror problemet på att ersättning­arna inte höjs i takt med löneutveck­ling och inflation. Sjuk- och aktivitets­ersättning­en har halkat efter. Men det är inte bara ersättning­en från sjukförsäk­ringen som bidrar till att pengarna inte räcker. Det gör även alla avgifter och kostnader som kommun och region uppställer för stöd som personer med funktionsn­edsättning behöver.

Nu går vi in i februari, den månad då kommunala omsorgsavg­ifter räknas om. Vi vill nu ha besked av alla kommuner i Västra Götalandsr­egionen. Kommer personer med sjuk- och aktivitets­ersättning att få del av hela höjningen? Eller kommer stora delar att ätas upp av kommunala avgifter även detta år?

Elaine Johansson

Ordförande i Funktionsr­ätt Västra Götaland Elisabeth Wallenius

Ordförande Funktionsr­ätt Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden