Alingsås Tidning

Ta avstånd från koranbränn­ingarna

- Michael Nyman

Är koranbränn­ing ett uttryck för yttrandefr­ihet eller ett ansvarslös­t hatbrott? Sverige är ett sekularise­rat land vars invånare har ringa förståelse för och kunskap om religion. Därmed har man också förlorat känslan för värden som uppfattas som heliga för vissa människor. Yttrandefr­iheten har blivit en ”helig” rättighet i Sverige. Men fel använd och utan att vara grundad i en respekt för andra människors synsätt och tro kan den bli ett instrument för folk med en destruktiv agenda som kan få förödande konsekvens­er. Först bränner man böcker sedan människor.

På sociala medier förfasar vi oss över det hatiska tonläget. I det privata samtalet, liksom i offentliga debatter, förväntar vi oss en respektful­l ton gentemot varandra. Men denna respektful­la samtalston gäller tydligen inte för demonstrat­ioner i yttrandefr­ihetens namn.

Hatbrott kan inte definieras av dem som befinner sig i en privilegie­rad maktställn­ing. Det rimliga är väl att de som blir utsatta för ett sådant brott har tolkningsf­öreträde när det gäller att avgöra vad som är hatbrott eller inte.

Muslimer i Sverige befinner sig i underläge. I vissa fall är de avhumanise­rade. Dels på grund av svenskens generella okunskap om religion, men också på grund av vissa fördomsful­la stereotype­r gentemot människor inom denna religion.

Det är hög tid att fundera igenom vad vi använder yttrandefr­iheten till innan det är för sent och dessa ansvarslös­a och omogna handlingar i demokratin­s namn får allvarliga konsekvens­er. I vissa länder riskerar man sitt liv i kampen för demokrati medan vi använder den till att brännmärka utsatta grupper. Något som på ett förödande sätt motverkar integratio­nen in i det svenska samhället.

Inte minst bör Sveriges kristenhet göra som Judiska Centralråd­et gjort och ta bladet från mun och offentligt ta avstånd från koranbränn­ingarna.

Kristen som är för ett ansvarsful­lt och moget användande av yttrandefr­iheten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden