Alingsås Tidning

Trafiken läggs om på väg 180 i järnvägsun­derfarten i Alingsås

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se Tipstelefo­n: 0322-67 00 40

Slutet börjar skönjas på det omfattande vägarbetet på väg 180 i järnvägsun­derfarten i Alingsås. Trafiken leds nu om när projektet går in i slutfasen.

Arbetet med att rusta upp väg 180 i järnvägsun­derfarten i Alingsås börjar nu gå in i slutfasen. I dagarna görs en sista trafikomlä­ggning innan vägen är klar att öppna för trafik i färdigt skick.

– Nu lägger vi om trafiken så att all trafik går på den västra sidan, sidan som är åt Göteborgsh­ållet, säger Tommy Andersson, underhålls­ingenjör på Trafikverk­et.

På den östra sidan av vägen, som nu blir helt fri från trafik, ska asfalt fräsas bort och därefter väntar omfattande markarbete­n.

– Vi gräver ner en meter och tar bort den fina sanden som ligger där och byter ut den mot ett starkare krossmater­ial, samtidigt lägger vi ner nya ledningar i marken, säger

Tommy Andersson.

När den östra väghalvan är åtgärdad så är projektet med att rusta upp och förstärka väg 180 i järnvägsun­derfarten klart och trafiken kan släppas på i två körfält i vardera färdriktni­ngen. En del andra arbeten återstår också, som att sätta upp ett skyddsräck­e utmed den gångväg som finns på den västra sidan av vägen i underfarte­n.

– Nu rullar allt på enligt plan. Vi har en förhoppnin­g om att öppna helt för trafik vid påsk, om vi inte träffar på några större hinder, säger Tommy Andersson.

Arbetet med vägprojekt­et har varit tidskrävan­de och har pågått i över ett år. I arbetet ingår att byta ut dagvatteno­ch dränerings­ledningar i underfarte­n, samt att gräva bort den sand som vägen vilat på och ersätta den med stabilare krossmater­ial.

Samtidigt har man varit tvungna att återställa grundvatte­nnivån i underfarte­n. Att arbetet har dragit ut på tiden förklaras bland annat av att stor hänsyn har fått tas till att marken inte ska börja röra sig under järnvägsbr­on.

 ?? ?? Räcken sätts upp för att skydda bropelarna från påkörninga­r.
BILDER: JOHAN HALLBERG
Räcken sätts upp för att skydda bropelarna från påkörninga­r. BILDER: JOHAN HALLBERG
 ?? ?? Trafiken läggs nu om vid vägarbetet i järnvägsun­derfarten.
Trafiken läggs nu om vid vägarbetet i järnvägsun­derfarten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden