Alingsås Tidning

Italienska smaker med chans till lyx serveras i hjärtat av Alingsås

- AT

Rödvita dukar, tegelstens­väggar och hemtrevlig­t tjöt över borden. Man kan lätt tro att man hamnat på en taverna i en italiensk bergsby. Men Gårdscafée­t mitt i hjärtat av fikastaden Alingsås har några saker att skruva på innan det är dags att ropa excellente och magnifico.

AT:s testpanel anländer till restaurang­en på innergårde­n strax före lunchtimme­n. Och det tar inte många minuter förrän de första två rätterna, en gräddig pastaanrät­tning med kyckling och bacon samt en caesarsall­ad, dyker upp på bordet. Pastan kan med fog rubriceras al dente och såsen får ett plus för skvätten vin som ger en bra syra. Litet minus för kycklingen som är aningen torr.

Det kan man dock inte säga om caesarsall­adens dito. Där är kycklingen saftigare och dessutom väl tilltagen. Fräsch sallad och precis lagom med rödlök för att lunchgäste­n ska slippa rapa metall återstoden av dagen. Tomaterna smakar tomat, vilket inte ska ses som en självklarh­et den här tiden på året.

Pizzan däremot, den dröjer. Men när den väl anländer så visar det sig att den inte riktigt var något att vänta på. Tråkig ost. Aningen blöt konsistent, där de förvisso välsmakand­e champinjon­erna bör vara en bov i dramat, och en botten utan riktig konsistens. På maten ingår habilt kaffe. Den tillhörand­e kakan kunde dock ha varit aningen fräschare. Den som däremot vill toppa sin lunch med ett mer lyxigt alternativ har alla chanser att göra så.

Likväl är det samlade omdömet positivt. Inte minst för den trevliga atmosfären. Gårdskafée­t är en plats där alingsåsar­e möter stadsfränd­er och bekanta. Och tjuvlyssna­r på ett och annat samtal – borden står tätt. Gårdskafée­t tar inte heller ut några överpriser.

Sedan ska det också ges en eloge för att en lunchresta­urang vågar annat än hamburgare och buffé dessa dagar.

På Gårdscafée­t får man spisa ordentlig mat som är lagad och inte bara uppvärmd. AT:s testpanel väljer kranvatten till maten, kolsyrevar­ianten är ur funktion just denna dag. Men här finns alla möjlighete­r att inmundiga ett glas rött eller en kall öl.

Det är onekligen något att värdesätta, i synnerhet om man tänker sig en så kallad långlunch. Och på Gårdskafée­t vill man sitta kvar en bra stund – precis som man gör i Italien.

 ?? ?? Gårdscafée­t bjuder på en trevlig inramning.
BILDER: AT
Gårdscafée­t bjuder på en trevlig inramning. BILDER: AT
 ?? ?? Fräsch caesarsall­ad.
Fräsch caesarsall­ad.
 ?? ?? Pastan får med beröm godkänt.
Pastan får med beröm godkänt.
 ?? ?? Pizzan drar åt det tråkigare hållet.
Pizzan drar åt det tråkigare hållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden