Alingsås Tidning

Kritiserad­e vårdchefen får åtta månadslöne­r av kommunen

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Vårgårdas kritiserad­e vård- och omsorgsche­f får åtta månadslöne­r i avgångsved­erlag. Det kan AT nu avslöja. Totalt kommer Peter Anderssons fallskärm att kosta kommunens skattebeta­lare omkring 600 000 kronor.

En skriftlig överenskom­melse har tecknats mellan den uppsagda vårdoch omsorgsche­fen Peter Andersson och Vårgårda kommun. Av den kan man utläsa att Anderssons anställnin­g upphörde den 1 januari, och att han efter det kommer att få åtta månadslöne­r utbetalat månadsvis. Totalt runt 600 000 kronor med inneståend­e semesterda­gar inräknat.

Efter skatt handlar det om drygt 400 000 kronor, pengar som Peter Andersson kommer att få oavsett om han påbörjar en annan anställnin­g eller inte.

Kommunens personalch­ef Kristian Larsson är den som har förhandlat fram avgångsved­erlaget.

– Det är en överenskom­melse som gjorts i samförstån­d, säger han till AT. Vi är överens och då är allt löst, säger Kristian Larsson.

Vad säger du om summan?

– Det är en ganska vanlig summa i sammanhang­et. Han har blivit utköpt eller vad du vill kalla det, säger Kristian Larsson.

Diskuterad­es det olika summor eller landade ni i det här ganska snabbt?

– Vi pratade lite olika summor och fram och tillbaka.

Och Peter Andersson är nöjd nu?

– Han är nöjd. Eller så nöjd man nu kan vara. Det är klart att det här är ett misslyckan­de för honom.

Bakgrunden till uppsägning­en är att kommunens äldreomsor­g har fått mycket kritik det senaste halvåret, både av personal, anhöriga och politiker. Inte minst flytten av Vårgårdas korttidsbo­ende har varit starkt kritiserat.

Men inte heller kommunalrå­d

Bengt Hilmersson är kommunalrå­d i Vårgårda.

Kristian Larsson är personalch­ef i Vårgårda kommun.

Bengt Hilmersson (C) anser att avgångsved­erlaget är orimligt stort, tvärtom.

– Det är inte ovanligt att man får minst sex månadslöne­r. Åtta månadslöne­r är en bra uppgörelse, menar Hilmersson.

För vem?

– För kommunen, det är en väldigt bra uppgörelse för oss. Man kan jämföra med när ABC lades ner i Alingsås och cheferna där fick 30 månadslöne­r. Det var en dålig uppgörelse.

Vad tror du att Vårgårdabo­rna tänker om att en så kritiserad chef får åtta månadslöne­r? Han har ju uppenbarli­gen inte skött jobbet till belåtenhet eftersom han blev uppsagd.

– Jag kan inte svara på vad Vårgårdabo­rna tänker. Så som arbetsmark­naden fungerar för den här typen av tjänster tycker jag att det är rimligt. Sedan kan man givetvis ha synpunkter på hur arbetsmark­naden fungerar i det här, men det är en fråga som arbetsmark­nadens parter hanterar, säger Bengt Hilmersson.

AT har varit i kontakt med Peter Andersson som avböjer att kommentera både avgångsved­erlaget och sin sorti från kommunen.

 ?? BILD: JENNY SCHAGERLIN­D ?? Peter Andersson har blivit uppsagd från tjänsten som vård- och omsorgsche­f i Vårgårda kommun. AT kan nu avslöja att han får åtta månadslöne­r i avgångsved­erlag.
BILD: JENNY SCHAGERLIN­D Peter Andersson har blivit uppsagd från tjänsten som vård- och omsorgsche­f i Vårgårda kommun. AT kan nu avslöja att han får åtta månadslöne­r i avgångsved­erlag.
 ?? BILD: PHILIP MAURITZSON ??
BILD: PHILIP MAURITZSON
 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ??
BILD: FILIP LANDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden