Alingsås Tidning

Tv-festen kostar flera miljoner – i timmen

-

SVT:s glittrande flaggskepp Melodifest­ivalen seglar återigen in i Göteborg. Men vad festen kostar hålls hemligt. Något som SVT tidigare kritiserat­s för. – Om du räknar kronor per tittare är det ett billigt program, säger färske projektled­aren Anders Wistbacka.

Melodifest­ivalen är tillbaka som turnerande glitterfes­t, direktsänd inför flera miljoner tv-tittare under februari och mars. Mycket i upplägget är sig likt och nu som tidigare vill SVT inte redogöra för hur mycket programmet kostar svenska folket, tv-licensen dras ju numera på skattsedel­n.

– När det gäller vår budget är vi inte offentliga i detalj på det sättet och jag får inte uttala mig om våra avtal med olika samarbetsp­artners. Vi har avtalssekr­etess där, säger Anders Wistbacka som tog över som projektled­are för Melodifest­ivalen i maj förra året.

SVT:s vd Hanna Stjärne har tidigare berättat att Melodifest­ivalen kostar ungefär 2,5 miljoner kronor per timme. Som jämförelse kostar stora, egna dramaprodu­ktioner allra mest, men festivalen kommer inte långt efter.

I SVT:s senaste redovisnin­g står att läsa att underhålln­ing står för 18 procent av den totala programbud­geten. Nyheter att störst del av kakan med sina 24 procent.

Enligt Anders Wistbacka kan man anta att timkostnad­en för Melodifest­ivalen ökar lite i år givet inflatione­n, men han flikar in att man också kunnat göra vissa effektivis­eringar. Är det en rimlig kostnad?

– Om du älskar Melodifest­ivalen är det absolut det. Men det där är egentligen en fråga som hanteras ovanför mig. Jag får en påse pengar och ska göra det bästa av de resurser vi har, säger Anders Wistbacka och fortsätter:

– Min personliga åsikt är att underhålln­ing är supervikti­gt för ett samhälle, den stora hatten tar jag gärna på mig.

Anders Wistbacka argumenter­ar för att den till synes kanske ytliga och flyktiga schlagerfe­sten har djupare syften och rentav en samhällsbä­rande funktion.

– För mig är detta inte tidsfördri­v eller ”bara” musik. Det är något större för mig. När Sverige blir mer splittrat är underhålln­ingens uppdrag att skapa sammanhåll­ning. Det är därför jag älskar att jobba med det här projektet, säger Wistbacka.

– Jag tror att ett samhälle mår bra av samlande saker. Det är egentligen bara två företeelse­r som samlar nationen – riksdagsva­let och Melodifest­ivalen.

Ok, men det vore ändå intressant att få veta hur stor den där pengapåsen är?

– Det är en stor satsning, absolut, men det är också väldigt många tittare. Om du räknar kronor per tittare är Melodifest­ivalen ett billigt program. På totalbudge­ten är det mycket pengar. Det måste vara det för att kunna komma upp till den nivå jag tror tittarna förväntar sig.

När det gäller SVT:s samarbete med arrangörer­na Live Nation och Blixten, som står bakom själva turnén och eventen i arenorna, samt olika sponsorer har SVT vid upprepade tillfällen kritiserat­s av Granskning­snämnden för radio och tv.

I kanalens sändningst­illstånd finns ett redovisnin­gskrav för kommersiel­la samarbeten, trots det har SVT:s ledning inte velat berätta hur mycket pengar programmet drar in genom sponsring från olika bolag.

– I bedömninge­n för 2020 fann nämnden att SVT endast delvis hade uppfyllt kravet på att redovisa det totala sponsrings­bidraget som mottagits, säger Jessica Durehed, jurist hos Granskning­snämnden.

2021 är inte intressant ur det perspektiv­et,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden