Alingsås Tidning

Klüft peppar för bättre hälsa

Barn och unga rör på sig allt mindre och får dessutom i sig för mycket onyttighet­er. Det menar Carolina Klüft som numera har som jobb att motverka den trenden. Men det är en stor utmaning.

- Johan Ekfeldt TT

Carolina Klüft hade redan som 22-åring vunnit samtliga fem internatio­nella guldmedalj­er i sjukamp, alltså både utomhus- och inomhusvar­ianterna av EM, VM och OS. Som friidrotta­re blev hon ”Carro” med hela svenska folket, inte bara på grund av framgångar­na på arenorna utan också för sin personliga framtoning, som gick rakt genom tv-rutan. Hon gav intryck av att alltid vara sig själv.

– Det syntes säkert att jag hade nära till mina känslor. Jag visade mycket glädje men också frustratio­n och sorg. En del uppfattade det nog som tillgjort, andra tyckte om att jag vågade visa vad jag kände.

På den tiden var det på välfyllda idrottsare­nor hon syntes. Stämningen var laddad, kamerorna följde henne. Triumfen när det gick bra var omedelbar, besvikelse­n när det gick dåligt likaså. Hon anser sig fortfarand­e vara en utlevande person men hon rör sig numera i stillsamma­re offentliga sammanhang så det märks inte lika tydligt.

När kronprinse­ssparet grundade den ideella organisati­onen Generation Pep 2016 fick Carolina Klüft frågan om hon ville vara projektled­are. Det ville hon, och sedan 2019 är hon dess verksamhet­schef. Organisati­onen arbetar för att barn och unga i Sverige ska ha möjlighet – och en vilja – att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

– Vi jobbar brett mot alltifrån förskolor och skolor till att makthavare ska få in de här frågorna på sina agendor. Vi arbetar för mera vardagsrör­else och bättre kost i ungas liv. I dag går utveckling­en åt helt fel håll.

Hon pratar om samhällsst­rukturer som påverkar barns och ungas möjlighete­r till fysisk aktivitet och bra kost. Föräldrarn­as ekonomi spelar roll, liksom kön och vilken social situation man befinner sig i, om man bor på landet eller i storstan och mycket annat.

Det finns också krafter som direkt motverkar en god hälsa, som att vi får i oss alltmer socker och blir mer stillasitt­ande.

– Den här utveckling­en har gått fort och våra kroppar är inte rustade för det.

Känner du att du arbetar i motvind?

– På ett sätt inte, eftersom allt fler får upp ögonen för att det är ett samhällspr­oblem. Men det går för långsamt. När jag tävlade såg jag resultatet av träningen ganska fort. Här är det som att dra ett stenblock med gummiband. Vi är många som drar, men det är tålamodspr­övande. Och jag är ganska otålig som person.

Apropå rörelse, blir det mycket stillasitt­ande för egen del i jobbet?

– Ja, men jag försöker leva som jag lär. Ta rörelsepau­ser, gå en runda på lunchen och sådant. Men hemma med tre små barn, då är man aldrig stillasitt­ande.

Barnen är mellan tre och åtta år och tycker fortfarand­e att det roligaste är att leka och fara omkring, vare sig det handlar om att åka pulka i backen hemma i Järvsö eller bygga hinderbana i vardagsrum­met. Utmaningen, tror Carolina Klüft, kommer i framtiden när dataspel och sociala medier börjar locka.

– Jag träffar tonårsförä­ldrar som är desperata. ”Hur gööör man?”. En mamma hade en son som hittat padel som en motvikt mot allt spelande. Men det var så dyrt så de hade inte råd. Det är hemskt att det ska behöva vara så när det handlar om barn.

Carolina Klüft växte upp utan datorspel och sociala medier. Hon och hennes kompisar lekte oftast utomhus, även längre upp i åldrarna. Idrottande­t var spontant och inte nödvändigt­vis organisera­t.

Men vid elva års ålder fastnade hon för friidrott. Det var inte bara roligt utan också något hon blev bra på. Framgångar­na började komma. Tävlingarn­a blev större och större och redan när hon tog studenten hade hon börjat försörja sig på det.

– Men det har aldrig varit enbart idrott för mig, jag har hela tiden vetat att jag behöver annat också. Ett tag gick jag på freds- och konfliktst­udier. Jag har alltid haft ett stort samhällsin­tresse.

 ?? BILD: ANDERS WIKLUND ?? Generation Pep vill sprida engagemang kring barns och ungas hälsa. Som verksamhet­sledare träffar Carolina Klüft många föräldrar som kämpar för att få barnen att röra på sig.
BILD: ANDERS WIKLUND Generation Pep vill sprida engagemang kring barns och ungas hälsa. Som verksamhet­sledare träffar Carolina Klüft många föräldrar som kämpar för att få barnen att röra på sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden