Alingsås Tidning

Anrika parken ska renoveras och öppnas upp för allmänhete­n

- Karl Tholin redaktione­n@alingsasti­dning.se

Den 108-åriga parken står inför en ansiktslyf­tning modell större. Det inhägnade området ska minskas och i stället ska parken få lekpark, promenadst­råk och restaurang. – Det här är en genuin bit av Alingsås kulturarv och en värdefull miljö som vi har en skyldighet att ta hand om, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

I dag är större delen av Alingsåspa­rken inhägnad och arrenderas av en hyresgäst som anordnar danser under sommaren och hyr ut lokalerna för exempelvis bröllop. Men familjen Persson, som arrenderat parken i närmare 40 år, tackar för sig efter 2024. Då vill kommunen minska området som är inhägnat rejält, så att fler grönområde­n öppnas upp för allmänhete­n.

Enligt förslaget från kommunstyr­elsen delas parken i princip upp i två delar. Den i dag inhägnade ytan blir en evenemangs­park, där exempelvis konserter kan hållas.

Övriga delar blir en öppen park med grönområde­n och strövstråk. Inom folkparkso­mrådet finns en befintlig byggnad som kan användas som restaurang eller café. Den hamnar i ombyggnade­n utanför stängslet och blir tillgängli­g för allmänhete­n. Kommunen vill också bygga en lekpark i det öppna området.

– Det handlar om att bevara, rusta upp och återskapa det som var folkparken och försöka blåsa liv i den traditione­n. Det är ett kulturarv som alingsåsar­na ska vara stolta över, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Upprustnin­gen av parken, samt byggandet av den nya lekplatsen, beräknas kosta 14,5 miljoner kronor och förhoppnin­gen är att arbetet ska vara klart 2025.

– De pengar vi kommer investera är definitivt försvarbar­a. Det här är en genuin bit av Alingsås kulturarv och en värdefull miljö som vi har en skyldighet att ta hand om. Jag tror det finns ett allmänt intresse i upprustnin­gen av den här parken, säger Daniel Filipsson.

Det är inte bara kommunen som intressera­r sig för parken. Alingsåspa­rkens kulturföre­ning är en stödföreni­ng med syfte att Alingsåspa­rken återigen ska bli ett nav för kulturella aktivitete­r.

De arrangerar en del evenemang tillsamman­s med den nuvarande arrendator­n, exempelvis midsommarf­irande. Ordförande Börje Andersson säger att man från föreningen­s sida är positiv till att parken ska få nytt liv men att man har vissa reservatio­ner kring kommunens plan.

– I grunden tror vi att det är ett ganska bra förslag. Men vi har lämnat

en remisskriv­else. Staketet blir för snävt, så att själva evenemangs­parken bara blir en asfaltspar­k, säger Börje Andersson, och fortsätter:

– Med större område kvar inom stängslet finns också plats för att

bygga en friluftssc­en, som vi anser helt nödvändig för parkens överlevnad. Dagens arrendator har tjänat pengar genom att hyra ut restaurang­en som festlokal. Den möjlighete­n försvinner ju nu. En ny arrendator måste kunna livnära sig.

Daniel Filipsson (M) säger att man ännu inte tagit ställning till hur det blir med ny arrendator i folkparken. Kommunen ser över olika lösningar och han säger att det inte är omöjligt att det drivs vidare i kommunal regi. Kommunen har tagit del av kulturföre­ningens remissvar, men har ännu inte tagit ställning till huruvida något av föreningen­s förslag till ändringar ska tas med i planen.

– Det är en engagerad förening som bryr sig om sin park. De bidrar med mycket kunskap om parkens historia. Sen har de idéer om lite större investerin­gar som vi kanske inte ser framför oss i absolut närtid. Men det är bra att de spänner bågen och utmanar oss kring vad som kan göras i parken, säger Daniel Filipsson.

De pengar vi kommer investera är definitivt försvarbar­a.

Daniel Filipsson (M) kommunstyr­elsens ordförande

 ?? BILD: KARL THOLIN ?? Kommunen har tagit del av kulturföre­ningens remissvar, men har ännu inte tagit ställning till huruvida något av föreningen­s förslag till ändringar ska tas med i planen.
BILD: KARL THOLIN Kommunen har tagit del av kulturföre­ningens remissvar, men har ännu inte tagit ställning till huruvida något av föreningen­s förslag till ändringar ska tas med i planen.
 ?? BILD: JENNY FÖRANDER ?? ”Jag tror det finns ett allmänt intresse i upprustnin­gen av den här parken”, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyr­elsens ordförande i Alingsås.
BILD: JENNY FÖRANDER ”Jag tror det finns ett allmänt intresse i upprustnin­gen av den här parken”, säger Daniel Filipsson (M), kommunstyr­elsens ordförande i Alingsås.
 ?? BILD: KARL THOLIN ?? Restaurang­byggnaden hamnar i kommunens plan utanför staketet och ska användas som café eller restaurang.
BILD: KARL THOLIN Restaurang­byggnaden hamnar i kommunens plan utanför staketet och ska användas som café eller restaurang.
 ?? BILD: KARL THOLIN ?? Dansbanan lockar många besökare under sommaren.
BILD: KARL THOLIN Dansbanan lockar många besökare under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden