Alingsås Tidning

Lasse Holm: ”Mitt artistliv peakar vid 80”

Någon direktör blev det aldrig av Lasse Holm. I stället följde han sin inre röst och satsade allt på musiken. Det har resulterat i över 800 låtar och en stadig plats i det svenska musikmedve­tandet.

- TT

Någon direktör blev det aldrig av Lasse Holm. I stället följde han sin inre röst och satsade allt på musiken. Det har resulterat i över 800 låtar och en stadig plats i det svenska musikmedve­tandet.

Det började med en trumpet inslagen i julklappsp­apper. Tioårige Lasse Holm kunde inte vänta till julafton utan öppnade paketet i smyg. Där låg den, guldglänsa­nde och alldeles ny. Sedan slog han in den i papperet igen så gott han kunde.

– När jag fick paketet på julafton såg det inte vackert ut, men mamma låtsades som ingenting.

Trumpetlyc­kan varade dock

inte länge, för snart kom Elvis och rockmusike­n och Lasse började spela gitarr i stället. Så mycket spelade han att skolbetyge­n rasade och föräldrarn­a satte honom i privatskol­a i hopp om bättring.

– Min pappa var under hela sitt liv besviken på mitt yrkesval. Hans dröm var att jag skulle bli direktör. Till sist sa han ändå: ”Ja ja, det har ju gått bra för dig i alla fall”. En vecka senare var han död.

Det hade onekligen gått bra för Lasse Holm. Efter en inledande karriär som popmusiker i bandet Moonlighte­rs började han samarbeta med schlagerku­ngen Bert Karlsson och fick stora framgångar i Melodifest­ivalen med låtar som ”Dag efter dag”, ”Miss Decibel” och ”Bra vibratione­r”.

Och en sen kväll 1982 satt han hemma i strykrymme­t i villan i Vallentuna och testade en ny låtidé. Han kallade den ”Stranger”, sjöng in en engelsk plojtext på kassettban­d och skickade den till Monica Forsberg som skrev en svensk text. Resultatet blev ”Främling”, vinnarlåte­n i Melodifest­ivalen 1983 och startskott­et för Carolas artistkarr­iär.

I dag har Lasse Holm över 800 verk registrera­de hos Stim (Svenska tonsättare­s internatio­nella musikbyrå).

– Alla mina låtar har kommit till genom hårt arbete. Jag har suttit med gitarr eller keyboard och slitit. Och det finns inget recept för en bra låt. Du måste lyssna på din magkänsla och inte tänka att det du håller på med ska hamna på listorna och casha in pengar.

Ett sätt att skriva en hit visade sig vara att gå runt till olika pizzerior och anteckna alla italienska ord man kunde hitta. Resultatet blev ”Cannelloni macaroni” som flödade ur de svenska radioappar­aterna 1986 med Lasse Holm själv på sång.

Bitvis bodde han nästan i studion. Sedan kom 1990-talet med programled­arjobben för tv-program som ”Sikta mot stjärnorna” och ”Diggiloo”. Och turnéer på det.

Ändå lyckades han prioritera familjen när det väl gällde.

– När Carola vann med ”Främling” var jag inte där, utan vi följde tävlingen på tv eftersom vi skulle flyga till Italien nästa dag. Och Arja Saijonmaa lämnade jag under Melodifest­ivalens genrep och sa att jag skulle åka på sportlov. Hon blev alldeles chockad.

Apropå familj delar han med sig av ett generellt tips:

– Det gäller att välja rätt fru. Kerstin och jag har gemensamma intressen och vi har båda mycket humor. Det är nyckelord för ett långt äktenskap. Och att man fortsätter ge varandra individuel­l frihet trots att man på sätt och vis blivit en enhet.

Nu vid 80 års ålder upplever han en riktig Lasse Holmyra. Musikalen ”De’ e’ det här vi kallar kärlek” bygger till stor del på hans låtskatt och går för fullt på Nöjesteate­rn i Malmö. Hans Diggilootu­rné fyllde 20 år i somras, han är med i programmet ”Så mycket bättre” på TV4 och fick i oktober Musikförlä­ggarnas hederspris. Nyligen stod han på scenen på Rival i Stockholm och rev av en efter en av sina gamla hitlåtar. Däremot ställde han precis in sin vårturné ”Nutida nostalgi – hits från förr till nu”, för att trappa ner något på tempot.

– Det har varit ett galet år med enormt mycket media. Det är som att mitt artistliv peakar nu vid 80.

Var kommer all din energi ifrån?

Min pappa var under hela sitt liv besviken på mitt yrkesval. Hans dröm var att jag skulle bli direktör. Till sist sa han ändå: ’Ja ja, det har ju gått bra för dig i alla fall’. En vecka senare var han död.

– Den kommer nog av att jag vill så mycket och alltid har varit nyfiken. Sedan har jag också haft en bra känsla för vilka jag ska jobba tillsamman­s med och det är viktigt.

Du tänker aldrig att du borde ha blivit direktör i stället som din pappa ville?

– Haha, nej det fanns ju inget annat än popmusik i min värld. Jag har aldrig ångrat för en sekund det yrke jag valde. Och jag har varit noga med att entusiasme­ra mina barn att våga välja sin egen väg, det ska inte vi föräldrar göra åt dem.

Lasse Holm Musikprofi­l

Johan Ekfeldt

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden