Alingsås Tidning

Domen mot 56-åringen överklagas

Domen mot 56-åringen som avlossade flera skott med automatvap­en i Alingsås överklagas av åklagarna – som vill ha gärningsma­nnen fälld för mordförsök och se en straffskär­pning.

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

Den 56-årige man som under våren avlossade flera skott med en AK 4:a i utkanten av Alingsås dömdes nyligen till fängelse i fyra år och sex månader av tingsrätte­n. Han fälldes då för grovt hot mot tjänsteman, grovt vapenbrott och mordbrand.

Åklagarna har nu kommit in med en överklagan där de yrkar på att mannen ska fällas för mordförsök på de tre poliser, som upplevde sig beskjutna i samband med insatsen mot skytten.

Tingsrätte­n menade i sin dom att gärningsma­nnen har sådan vana att hantera vapen att han inte skulle ha missat poliserna med flera meters marginal om avsikten verkligen var att skjuta dem, och att det därför inte var fråga om mordförsök utan i stället grovt hot mot tjänsteman. Det är en motivering som man från åklagarhål­l inte delar.

– De hänvisar till hans vapenvana och att han hade träffat dem om han hade velat det. Det håller vi inte med om, säger Malin Knoop, assistentå­klagare.

I sin överklagan vill åklagarna även att rubricerin­gen av det vapenbrott som 56-åringen fällts för ska ändras, från grovt vapenbrott till synnerlige­n grovt vapenbrott. Tingsrätte­n konstatera­de i sin dom att en AK 4:a är ett vapen vars användning­sområde är militärt bruk, och att det är ett vapen av ”särskilt farlig beskaffenh­et”. Rätten tog samtidigt hänsyn till att det endast rörde sig om ett vapen som 56-åringen innehaft och att ingen person kommit till skada.

Åklagarna hänvisar i sitt överklagan­de till att bedömninge­n av vapenbrott­et inte bara ska baseras på antal vapen, utan även det faktum att 56-åringen även innehaft magasin, 186 patroner och en ljuddämpar­e till vapnet. Mot den bakgrunden vill de att hovrätten fäller 56-åringen för synnerlige­n grovt vapenbrott.

– Vi menar att man ska ta hänsyn till hur vapnet har använts i den här situatione­n, och att det handlar om mycket ammunition och andra vapendelar, säger Malin Knoop.

Från åklagarhål­l yrkar man också på att hovrätten dömer ut ett strängare straff än de fyra år och sex månader som tingsrätte­n beslutade om. Åklagarna vill inte närmare precisera vilken påföljd det yrkas på.

– Vi vill inte låsa oss vid några straffvärd­en, det är en fråga som framförall­t har att göra med om det blir en annan rubricerin­g, säger Malin Knoop, som tillägger att det finns möjlighet för hovrätten att skärpa påföljden även om de inte ändrar brottsrubr­iceringarn­a.

Tidningen har utan framgång sökt 56-åringens advokat för en kommentar.

 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? Skjutninge­n utanför Alingsås orsakade en stor polisinsat­s.
BILD: FILIP LANDQVIST Skjutninge­n utanför Alingsås orsakade en stor polisinsat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden