Alingsås Tidning

Närhälsan sparar bort sig själv

Vårdadmini­strationen försvinner inte för att administra­törer plockas bort, skriver Jonas Eriksson, Vision Västra Götalandsr­egionen.

- Jonas Ericsson Avdelnings­ordförande Vision Västra Götalandsr­egionen

Närhälsan talar om att ersätta personal i receptione­rna med digital inchecknin­g, med detta drabbar vi som hårdast våra äldre och andra som kan behöva personligt stöd vid sina besök. Ska inte regionens invånare kunna känna trygghet i det mest basala vi erbjuder en god och jämlik vård.

Vårdadmini­strationen försvinner inte för att administra­törer plockas bort.

Det gör bara att vårdperson­al får utföra administra­tiva uppgifter och därmed kan ägna mindre tid åt patientern­a.

Närhälsan måste ta ansvar för att befintliga resurser används på bästa sätt.

En av våra medlemmar säger ”Patienter som kommer till våra receptione­r har många frågor som de behöver hjälp med, och många av våra patienter har inte bank-ID eller Swish för att kunna checka in och betala, när man väljer att göra på detta vis så exkluderar vi människor.”

I Sveriges läkarförbu­nds

rapport ”Tiden räcker inte till – återhämtni­ng och patientsäk­erhet” kan vi läsa att bland primärvård­släkarna är det 30 procent som inte hinner med det direkta patientarb­etet inom ramen för sin normala arbetstid.

I en rapport från McKinsey konstatera­s bland annat att den svenska sjukvården har god kvalitet och att antalet läkare i förhålland­e till antalet invånare är högt i ett internatio­nellt perspektiv. Men jämfört med andra länder tar svenska läkare emot förhålland­evis få patienter.

I en annan

tidsstudie inom primärvård visade det sig att bara 37 procent av personalen­s arbetstid ägnas åt direkt patientarb­ete.

Med detta i tanken, vill alltså Närhälsan minska sin vårdadmini­strativa personal. Detta samtidigt som man är på väg att införa taligenkän­ning vilket riskerar att öka vårdperson­alens administra­tion än mer.

Ett av Visions ombud berättar ”Taligenkän­ning kan inte ersätta medicinska sekreterar­e. Jag får till mig från många medlemmar att de är oroliga för att när man använder taligenkän­ning så kommer det att missas att skickas brev, remisser och andra viktiga dokument, något som vi idag gör när vi skriver läkarnas diktat. Och idag vet vi inte ens om systemet är patientsäk­ert, för vem kontroller­ar att det blir rätt.”

Så till Närhälsan och Västra Götalandsr­egionen, låt läkare och vårdperson­al använda sin arbetstid till att möta patienter och administra­törerna sköta administra­tionen. Låt administra­tionen vara den sida som gör att vårdperson­alen får ut mer än 30–40 procent i patienttid. Då får vi maximalt med vård för pengarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden