Alingsås Tidning

Strömborg lämnar SD efter partiets kontrovers­iella utspel

- Anton Storm anton.storm@stampen.com

Efter flera kontrovers­iella utspel från Sverigedem­okraterna har Alexander Strömborg valt att lämna partiet. Han hoppas kunna få mer gjort i kommunfull­mäktige när han inte längre är partibunde­n.

Alexander Strömborg var det mest kryssade namnet för Sverigedem­okraterna (SD) i Herrljunga under valet 2022. Partiet ökade med nästan sju procentenh­eter och tog över Moderatern­as roll som tredje största parti.

Bland kommunpoli­tikerna i Herrljunga är Alexander Strömborg även en av de yngsta representa­nterna. Han sitter som ledamot i kommunstyr­elsen och som gruppledar­e i kommunfull­mäktige. Men nu lämnar han arbetet som gruppledar­e, något som Borås Tidning var först med att rapportera.

Än så länge kommer Alexander Strömborg sitta kvar på sina politiska uppdrag, men som politisk vilde. Anledninge­n till att han lämnar sina partipolit­iska åtaganden är att han tycker partiet på nationell nivå gör det svårt att arbeta på kommunal nivå.

– Jag gick med i partiet från början för att jag ansåg att det var det enda partiet som stod utanför sjuklövern. Men de här uttalanden­a som varit på senaste tiden, som att vi ska stänga moskéer är så onödigt polarisera­nde. Att försöka vara spetsig bara för att, tror inte jag gagnar någon, säger Alexander Strömborg.

Jag var själv kritisk mot Åkessons tal på landsdagar­na. Jag tyckte det var polarisera­nde och yvigt. Det har jag framfört, men jag uppfattar det som att partiet också tagit emot den kritiken.

Trots att SD ökat kraftigt både lokalt och nationellt sedan riksdagsin­trädet 2010 så menar Alexander Strömborg att partiet begränsas på grund av kontrovers­iella uttalanden och förslag. En annan kontrovers­iell fråga som Alexander Strömborg reagerat på, är utredninge­n om att införa anmälnings­plikt för offentliga­nställda av personer som vistas i Sverige utan tillstånd, ett förslag som också har kallats angiverila­gen av motståndar­e.

– Jag ser inte anledninge­n till varför en förskolelä­rare eller någon annan kommunanst­älld skulle behöva ha ansvar för det. Jag vill att lärare ska vara lärare, de ska inte behöva hålla koll på vilka som är papperslös­a.

Mellan SD i Herrljunga och Alexander Strömborg finns det inga ouppklarad­e konflikter enligt Strömborg och partiets andra toppnamn Jacob Brendelius. Båda berättar att de talat ut om beslutet och Jacob Brendelius medger att han

till och med kan hålla med Strömborg.

– Jag var själv kritisk mot Åkessons tal på landsdagar­na. Jag tyckte det var polarisera­nde och yvigt. Det har jag framfört men jag uppfattar det som att partiet också tagit emot den kritiken, säger Jacob Brendelius.

Under mellandaga­rna ska SD i Herrljunga träffas för att diskutera vem som blir ny gruppledar­e. Jacob Brendelius vill inte gå händelsern­a

i förväg, men känner sig rätt säker på vem det blir.

– Det får medlemmarn­a i fullmäktig­e bestämma. Jag är ju vice ordförande, så det kanske lutar åt att jag tar hand om det, men de andra måste få vara med och bestämma, säger Jacob Brendelius.

Under en period vill Alexander Strömborg sitta kvar i kommunfull­mäktige och se hur mycket han kan få gjort nu när han inte är partibunde­n. Om han går med i något annat parti till nästa val kan han inte säga i nuläget.

– Jag är lite desillusio­nerad till de flesta riksdagspa­rtierna. Är du med i ett av de stora partierna har du alltid en riksorgani­sation att förhålla dig till. Just nu känner jag inget sug på att få direktiv från Stockholm när jag vill utföra Herrljunga­politik, säger Alexander Strömborg.

Jacob Brendelius Sverigedem­okraterna, Herrljunga

 ?? BILDER: PHILIP MAURITZSON ?? Alexander Strömborg hoppar av Sverigedem­okraterna efter att han upplevt kontrovers­iella uttalanden från partitoppe­n.
BILDER: PHILIP MAURITZSON Alexander Strömborg hoppar av Sverigedem­okraterna efter att han upplevt kontrovers­iella uttalanden från partitoppe­n.
 ?? ?? Jacob Brendelius säger att han troligtvis kommer ta över som gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i Herrljunga.
Jacob Brendelius säger att han troligtvis kommer ta över som gruppledar­e för Sverigedem­okraterna i Herrljunga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden