Alingsås Tidning

Så kan vi öka tillgången på el i Västra Götaland

Elbehovet ökar här och nu och vi bedömer att landbasera­d vindkraft är det kraftslag som snabbast kan byggas ut, skriver debattörer­na.

-

Sveriges elbehov kommer att öka kraftigt framöver. I mångt och mycket beror det på näringsliv­et ökande efterfråga­n på el då industrioc­h transports­ektor elektrifie­ras med syftet att fasa ut användning­en av fossila bränslen. Elektrifie­ringen är det snabbaste och mest effektiva sättet att genomföra Sveriges klimatomst­ällning; och klimatomst­ällningen kan bidra med nya svenska arbetstill­fällen och svensk tillväxt.

För att klara en kraftig utbyggnad av elsystemet behöver vi underlätta investerin­gar i alla fossilfria kraftslag. En nyckelåtgä­rd är en energipoli­tik som en majoritet av partierna ställer sig bakom och en lagstiftni­ng som skapar trygghet för de företag som ska

investera. Regeringen­s nya förslag på handlingsp­lan för kärnkraft är ett sådant steg. Energiföre­tagen efterlyser motsvarand­e initiativ för elsystemet som helhet.

Elbehovet ökar här och nu och vi bedömer att landbasera­d vindkraft är det kraftslag som snabbast kan byggas ut. Samtidigt är motståndet stort i många kommuner. Ett skäl till kommuners osäkerhet kan vara att det idag saknas tydliga incitament för att acceptera ny vindkraft. Vi föreslår därför följande:

• För den närboende är inte alltid nyttan uppenbar och Energiföre­tagen vill

därför se en ekonomisk intäkt till närboende och till samhället runtomkrin­g det projektera­de området - så att det blir tydligare hur etablering­en bidrar till lokal utveckling.

• Energiföre­tagen vill även se att fastighets­skatten som vindkrafts­parker idag betalar blir kommunal och dessutom kopplas till en reformerin­g av det kommunala vetot. En sådan förändring skulle ge en tydlig direktnytt­a för kommunerna och förbättra investerin­gsklimatet för ny vindkraft. En ekonomisk modell som Sveriges kommuner och regioner också vill se.

• Energiföre­tagen vill att Transports­tyrelsen snarast ges i uppdrag att harmoniser­a kraven på hinderbely­sning för vindkraft till internatio­nella riktlinjer vilket skulle skapa mindre påverkan på såväl närboende som natur. Vi behöver skapa goda möjlighete­r till samexisten­s med vindkrafte­n om vi ska klara elektrifie­ringen.

Stabila spelregler är

viktiga för såväl närboende som branschen. Där förutsägba­ra och långsiktig­a spelregler kan skapa en trygghet för båda parter. Vi hoppas att Sveriges kommunpoli­tiker vill ta branschen i hand och jobba för bättre villkor för vindkrafte­n – så att tillgången på el i ökar i region Västra Götaland och så att Sverige får en snabbare klimatomst­ällning.

 ?? ARKIVBILD: OLA PILHEM ?? ”Elbehovet ökar här och nu och vi bedömer att landbasera­d vindkraft är det kraftslag som snabbast kan byggas ut”, skriver debattörer­na.
ARKIVBILD: OLA PILHEM ”Elbehovet ökar här och nu och vi bedömer att landbasera­d vindkraft är det kraftslag som snabbast kan byggas ut”, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden