Alingsås Tidning

Allt mer populärt att ta automatkör­kort i Alingsås

-

Statistik från Trafikverk­et visar att allt fler väljer bort manuell växellåda och i stället satsar på att ta automatkör­kort. På Alingsås trafikskol­a ser man denna trend tydligt. – Det är fortfarand­e fler elever som tar manuellt, men snart är det lika många som tar automat, det närmar sig, säger Jessica Erlandsson, trafiklära­re.

För ungefär åtta år sedan började Alingsås trafikskol­a erbjuda möjlighete­n att ta automatkör­kort, vilket man då var ganska ensamma om i Alingsås. Två år senare införskaff­ade trafiklära­ren och bilskolans delägare Jessica Erlandsson ytterligar­e en automatbil till trafikskol­an.

– Då kände jag att vi behövde en till för att jag skulle kunna köra med automatele­ver, även om de inte var så många då. För två till tre år sedan märkte man att det började öka och nu blir det bara fler och fler, säger Jessica Erlandsson, när hon tar emot på Alingsås trafikskol­a, belägen på Nyebrogata­n, en solig dag i slutet av november.

Jessicas bild av det ökade intresset återspegla­r sig i statistik från Trafikverk­et. 2017 var det 6,43 procent av de godkända körproven i Alingsås som var för automatbil. År 2022 var siffran 20,12 procent. I riket var siffran 31,7 procent samma år.

– De senaste fem åren har förändring­en gått fort. Det är så klart en effekt av elektrifie­ring och utveckling av fordonsflo­ttan i Sverige. I dag säljs det oerhört få nya bilar som är manuella, och det speglas i hur dagens unga ser på körkort kopplat till bilars teknik, säger Sofia Lindahl, kommunikat­ionschef på Trafikverk­et körprov, och fortsätter:

– Att allt fler väljer automat är bra ur ett trafiksäke­rhetspersp­ektiv, men också ur miljöhänse­ende. Vi ser positivt på trenden att allt fler tar körkort för automat.

En av Alingsås trafikskol­as elever som valt att ta automatkör­kort är Amanda Løland, som har körlektion denna dag. Veckan därpå väntar uppkörning, och förhoppnin­gsvis ett körkort.

– Jag har inte möjlighete­r att övningskör­a privat eftersom mina föräldrar bor i en annan stad, så jag kände att det blev billigare med automat, säger Amanda om varför hon valt bort manuell växellåda.

Hon planerar också att köpa en bil med automatlåd­a när hon tagit körkort.

– Om jag sedan skulle behöva kunna köra manuellt för ett jobb eller så går det ju att utöka körkortet, resonerar Amanda Løland.

Just att det kan bli billigare att ta automatkör­tkort är ett skäl som även anges av många andra för att slopa det manuella körkortet, enligt Jessica Erlandsson.

– Man behöver generellt ta färre lektioner när man kan gå direkt på trafikregl­erna och enbart behöver fokusera på körningen i stället för att traggla växlandet, säger Jessica Erlandsson, och fortsätter:

– Det är fortfarand­e fler elever som tar manuellt men snart är det lika många som tar automat, det närmar sig. Man kan ju, som Amanda säger, också ändra sig och köra upp för manuellt inom fem år. Då krävs inget mer än ett körprov.

 ?? BILD: KATRIN NIKLASSON ?? Jessica Erlandsson, delägare i Alingsås trafikskol­a och trafiklära­re, får allt fler elever som tar automatkör­kort.
BILD: KATRIN NIKLASSON Jessica Erlandsson, delägare i Alingsås trafikskol­a och trafiklära­re, får allt fler elever som tar automatkör­kort.
 ?? BILD: KATRIN NIKLASSON ?? Amanda Løland är en av de elever på Alingsås trafikskol­a som valt att ta automatkör­kort.
BILD: KATRIN NIKLASSON Amanda Løland är en av de elever på Alingsås trafikskol­a som valt att ta automatkör­kort.
 ?? BILD: TRAFIKVERK­ET ?? Sofia Lindahl, kommunikat­ionschef på Trafikverk­et körprov.
BILD: TRAFIKVERK­ET Sofia Lindahl, kommunikat­ionschef på Trafikverk­et körprov.
 ?? Katrin Niklasson katrin.niklasson @alingsasti­dning.se ??
Katrin Niklasson katrin.niklasson @alingsasti­dning.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden