Alingsås Tidning

Från smutsgrå till grön trafik – så gör vi!

- Mattias Goldmann 2030-sekretaria­tet

I Alingsås Tidning 21/12 berättar Energiföre­tagen att omställnin­gen till eldrivna transporte­r nu går snabbt och att elbehovet därmed ökar. Skiftet bort från det fossila är angelägen, men inte så självklar som det kan verka. Politiken har en viktig uppgift i att se till att alla kan ladda sina eldrivna bilar, bussar, lastbilar, fartyg och flyg framgent – och att marknadsfö­rutsättnin­garna är rimliga. Så här kan det gå till!

1. Ny bonus för el- och gasbilar. I november minskade andelen nya elbilar, tvärtemot vad som krävs för att klara klimatmåle­n. Sverige är nu ett av få länder som inte har någon stimulans alls för den som väljer en el- eller biogasbil; den bör återinföra­s men sänkt till 40 000 kronor, inte gälla laddhybrid­er och bara gälla bilar under 500 000 kronor. För lätta lastbilar bör premien vara högre men successivt sänkas fram till 2030 då den inte längre behövs. Inköp av biogasbila­r bör ge halv premie, begagnade eloch gasbilar 10 000 kronor så att de stannar i Sverige.

2. Förlängd malus för fossilbila­r.

Malus-skatten på bilar med höga utsläpp gäller obegriplig­t nog bara bilens första tre år. För att påverka andrahands­värdet så att det blir lönt att välja en el- och gasbil också som begagnad, bör den förhöjda malusbeska­ttningen förlängas till sju år. Då stannar också bilarna med lägst utsläpp i Sverige, istället för att vi som nu bidrar till att Norge uppfyller sina klimatmål.

3. Lönsamt ladda och tanka förnybart.

Till årsskiftet blir fossil diesel ungefär fem kronor billigare per liter genom att regeringen kraftigt sänker skatten och reduktions­plikten. Det försämrar förstås konkurrens­kraften för el- och gasdrift liksom för förnybar HVO, RME och etanol. Det bör alltid vara lönsamt att köra på el och tanka förnybart, och stimulans till de som drabbas av höga drivmedels­priser bör utformas smartare än en fossilrea för alla.

4. Enklare bygga om.

Alla ska kunna vara med i omställnin­gen – inte bara de som har råd med ny bil. Om politiken beslutar om ett enklare regelverk och vi får tydlig ekonomisk stimulans på plats, kan det bli en folkrörels­e att bygga om befintliga fossilbila­r till drift på el eller förnybara drivmedel, med gröna verkstadsj­obb i hela landet!

5. Bli grön mobilist. Ju mer vi kan åka kollektivt, cykla, gå, jobba och plugga distans, desto mindre blir belastning­en på laddinfras­trukturen, elen och de förnybara bränslena. Allt hänger samman – bli grön mobilist!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden