Alingsås Tidning

VIK-ordförande­n Gabor Hacker ser Tångahalle­n som lösningen

- Christian Stål christian.stal@alingsasti­dning.se

En ny sporthall i Vårgårda är bortkastad­e pengar! Det säger VIK:s ordförande, Gabor Hacker, som menar att befintliga Tångahalle­n ska möta framtidens behov. – Vi besparar skattebeta­larna många miljoner och dessutom får man tre sporthalla­r i stället för en, säger han.

Politikern­a i Vårgårda kommun har länge haft en ny idrottshal­l på agendan. Anledninge­n är att antalet invånare blir fler och att föreningar­na växer och vill utveckla sina respektive verksamhet­er.

Men i den senaste investerin­gsbudgeten finns inte någon ny idrottshal­l med:

– Det heter att man på grund av omvärldsfa­ktorer och en vikande ekonomi pausar investerin­gen, säger Gabor Hacker.

VIK:s ordförande vill

i stället att man ska utreda andra alternativ:

– Som jag ser det är det givet att man bör titta på redan befintliga hallar, som i dag inte nyttjas fullt ut. Tångahalle­n rymmer inte bara en hall, utan tre stycken. Enligt min mening ligger bollen på straffpunk­ten och nu kan våra kommunpoli­tiker slå in bollen i öppet mål, säger Hacker.

Sedan tidigare har kostnaden för en ny idrottshal­l uppskattat­s till cirka 40–45 miljoner kronor.

– Tanken är att man investerar i

ett nytt sportgolv i hela hallen. Då kan flera olika sporter nyttja hallen och samtidigt utveckla sina verksamhet­er. Kommunen får tillgång till en fantastisk multihall där alla facilitete­r finns på plats, säger Gabor Hacker om en upprustnin­g av Tångahalle­n, och fortsätter:

– Förutom investerin­gen i ett nytt sportgolv behövs det säkert investeras pengar i funktional­itet så man kan bedriva verksamhet i alla tre hallarna samtidigt. Detta blir betydligt billigare än att bygga en ny sporthall.

VIK har tittat på ett prisförsla­g för golvet och kostnaden landar, enligt Gabor Hacker, på omkring 8–9 miljoner kronor.

Hur ser du på argumenten kring att hallen är placerad

en bit ifrån de centrala delarna av Vårgårda?

– Det är i min värld bara ett pseudo-argument. Oavsett var man bygger en hall blir det kortare avstånd för några och lite längre för andra. Ska vi välja bort det här alternativ­et för att ungdomarna inte orkar ta sig till Tångahalle­n tycker jag att det är ett riktigt dåligt argument.

Så här långt har Gabor Hacker och Vårgårda IK haft två möten med kommunledn­ingen.

– Dels har vi allmänt pratat om hur föreningar­na i Vårgårda behöver få stöttning ekonomiskt, dels om hur Tångahalle­n kan användas i framtiden, säger han.

Vad har du fått för intryck under samtalen?

– Tyvärr har det gått lite prestige i den här frågan och känslan är att de styrande stirrar sig blinda på små detaljer. Som jag ser det handlar det om att få Vårgårda-borna att inse fördelarna med Tångahalle­n. Opinionen kan göra en skillnad och det är mitt stora hopp just nu.

Det faktum att Vårgårda IK:s huvudstyre­lse äger Tångahalle­n AB, hur ser du på det?

– Det är inga hemlighete­r att pandemin har tagit styggt på verksamhet­en som sådan. Driftkostn­aderna har ökat och antalet arrangeman­g i hallen har blivit färre. Självklart finns det en uppsida rent ekonomiskt i att låta kommunen hyra in sig i hallen, eller om man väljer att förvärva hallen och sedan arrendera ut den. Men för mig, som föreningsm­änniska, handlar detta i första hand om att tillgodose de behov som finns bland våra idrottande barn och ungdomar.

Vårgårda kommuns samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow bekräftar att det finns en dialog kring nyttjandet av Tångahalle­n.

– Det mest akuta behovet finns på föreningss­idan och det är främst där vi tittar på olika lösningar. Men som det är i dag så är hallen redan ganska fullbokad på kvällstid, måndag till fredag. Om man ser till möjlighete­n att arrangera matcher och liknande på lördagar och söndagar finns det också frågetecke­n eftersom det pågår andra evenemang i hallen, säger Alfred Dubow.

Hur ser du på skolans möjlighete­r att använda sig av hallen?

– Det är inte aktuellt i nuläget enligt vår bedömning. Avståndet till hallen är den främsta anledninge­n. Eleverna har ett schema att förhålla sig till och ska de ta sig till och från Tångahalle­n blir det svårt att få ihop helheten. Sen finns det också en ekonomisk aspekt att väga in i sammanhang­et.

Alfred Dubow säger vidare att förvaltnin­gen hade ett informatio­nsmöte med politikern­a under onsdagen, där hallfrågan diskuteras utifrån olika aspekter.

– I slutändan är det upp till dem att ta besluten, avslutar han.

 ?? BILD: ANTON STORM ?? ”Tyvärr har det gått lite prestige i den här frågan och känslan är att de styrande stirrar sig blinda på små detaljer”, säger Gabor Hacker, om kommunen.
BILD: ANTON STORM ”Tyvärr har det gått lite prestige i den här frågan och känslan är att de styrande stirrar sig blinda på små detaljer”, säger Gabor Hacker, om kommunen.
 ?? BILD: CHRISTIAN STÅL ?? Gabor Hacker, Vårgårda IK:s ordförande, ser Tångahalle­n som lösningen på hallbriste­n i Vårgårda.
BILD: CHRISTIAN STÅL Gabor Hacker, Vårgårda IK:s ordförande, ser Tångahalle­n som lösningen på hallbriste­n i Vårgårda.
 ?? BILD: EMILIA DAHLÉN ?? Vårgårda kommuns samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow.
BILD: EMILIA DAHLÉN Vårgårda kommuns samhällsby­ggnadschef Alfred Dubow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden