Alingsås Tidning

Alingsåsbo körde krockad bil på E20 – i 150 km/tim

- Nanna Stenhede redaktion@alingsasti­dning.se

I februari blev en man i 20-årsåldern stoppad på E20 i Lerum, efter att en civilpolis hade uppmärksam­mat en bil som körde alldeles för fort. Mannen uppgav ett falskt namn och när hans rätta identitet till slut kom fram visade det sig att han också saknade körkort vid fortkörnin­gen.

20-åringen, som är hemmahöran­de i Alingsås, hade kört i 152 kilometer i timmen på Nääsmotet, där högsta tillåtna hastighet är 100 kilometer i timmen.

Bilen som mannen färdades i var krockskada­d och hade bland annat en lös stötfångar­e.

Dessutom var bilen försedd med ett reservhjul vilket innebar att den högsta hastighete­n den fick färdas i enbart var 80 kilometer i timmen. Att köra så snabbt på ett reservhjul kan medföra stora risker för en trafikolyc­ka, enligt polisen.

Skicket på bilen överlag var så pass dåligt att den fick körförbud på plats. Till råga på allt saknade mannen körkort.

Tre månader senare kommer en annan man in till polisen. Han har fått ett brev där det står att han fått böter och blivit av med körkortet, men han hävdar att han aldrig blivit stoppad av polisen. När han sedan får träffa de poliser som utfärdat boten känner de inte igen honom.

Registreri­ngsnumret som står på ordningsbo­ten visar sig tillhöra hans kompis pappas bil.

Det uppdagas snart att det är 20-åringen som har uppgett ett falskt namn när han blivit stoppade tidigare under året. När han blev stoppad hade han inga identitets­handlingar att visa upp, men han uppgav ett namn och kunde svara på alla kontrollfr­ågor.

En av poliserna upplevde att 20-åringen svarade på frågor ”som bara rimligtvis rätt person kan svara på”. Han uppgav till exempel sin kompis personnumm­er, samt när prövotiden för dennes körkort gick ut.

I tingsrätte­n erkänner mannen urkundsför­falskning men menar att det borde bedömas som ringa brott. Detta då han menar att förfalskni­ngen inte lett till några allvarliga­re konsekvens­er för kompisen. Han erkänner däremot att han kört för fort men hävdar att han inte vetat om hur pass dåligt skicket på fordonet var.

Han döms för fem olika brott: urkundsför­falskning, brott mot trafikföro­rdningen, falsk beskyllnin­g, olovlig körning samt vårdslöshe­t i trafik. Påföljden blir villkorlig dom och 60 dagsböter á 50 kronor, totalt 3 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden