Alingsås Tidning

200 nya bostäder planeras intill E20

Flerfamilj­shus med upp till fem våningar och radhus. Det planeras i ett helt nytt bostadsomr­åde utmed E20 vid Alingsås södra infart. – Det blir en bra förlängnin­g av staden med nära till allt, berättar Arben Vojvoda, planarkite­kt på kommunen.

- Jenny Förander jenny.forander@alingsasti­dning.se

Det planerade bostadsomr­ådet vid Bryngeskog­svägen, väster om E20, är ett av de större bostadspro­jekten som pågår i Alingsås. Företaget Derome står bakom planerna på att bygga cirka 200 nya bostäder i form av flerfamilj­shus och radhus.

– Flerfamilj­shusen har två till fyra våningar, och några enstaka har fem våningar, säger Arben Vojvoda, planarkite­kt, som har hand om den aktuella detaljplan­en på kommunen.

Vilken upplåtelse­form det blir på bostäderna regleras inte i detaljplan­en, men enligt exploatöre­n är tanken i nuläget att det ska bli bostadsrät­ter.

Planen är ute på granskning och granskning­stiden har förlängts fram till 15 januari.

– Granskning­en skulle egentligen avslutas 29 december, men det är några som har önskat att få mer tid på sig att komma in med synpunkter. Vi vill ju ha in alla synpunkter så att vi kan bemöta dem, säger Arben Vojvoda.

Planförsla­get var ute på samråd under våren 2022 och ledde då till en hel del synpunkter.

Naturskydd­sföreninge­n var exempelvis mycket kritisk till hela projektet som den beskrev som

”Alingsås första bostadsomr­åde enligt satellitmo­dellen” och ”en ’utkastad’ överdimens­ionerad och delvis hänsynslös­t utformad bebyggelse a la Göteborg på 1960–70-talet!”

Som svar på Naturskydd­sföreninge­ns sågning har förvaltnin­gen skrivit i samrådsred­ogörelsen att planen stämmer överens med kommunens översiktsp­lan från 2018 som pekar ut området för utbyggnad av huvudsakli­gen bostäder.

Förvaltnin­gen pekar också på att planen innehåller en gång- och cykelkoppl­ing mot nordost ”som möjliggör smidiga resor med gångoch cykel till centrum, skolor och aktivitete­r.”

Även länsstyrel­sen hade en lång rad synpunkter under samrådet och nu väntar Arben Vojvoda med spänning på att få in myndighete­ns yttrande i samband med granskning­en.

– Vi tycker att vi ha hanterat deras synpunkter ganska bra och uppdaterat med flera utredninga­r, exempelvis gällande buller, dagvatten och geoteknik. Vi har också gjort riskutredn­ingar och en artinvente­ring, säger han.

En kompletter­ing som gjorts är till exempel att studera förekomste­n av fladdermös­s i planområde­t.

– De påverkas inte så mycket. Man har hittat enstaka individer men utbyggnade­n påverkar inte habitatet, säger Arben Vojvoda.

När bostadsomr­ådet byggs ut vill kommunen också skapa en gångoch cykelväg som ska ansluta till befintlig bebyggelse vid Topasgatan.

Topasgatan­s samfälligh­etsförenin­g, som äger vägen, har motsatt sig den nya gång- och cykelvägen som den anser kan bidra till mer genomfarts­trafik på deras gata som

i nuläget är en återvändsg­ata med begränsad trafik.

– De var oroliga för att den nya gång- och cykelvägen skulle öka mopedåkand­et, säger Arben Vojvoda som räknar med att de tillsamman­s med trafikenhe­ten kan hitta en bra lösning för att undvika det.

I samband med utbyggnade­n av gång- och cykelvägen vill kommunen även ta över Topasgatan från samfälligh­etsförenin­gen.

– Vi måste se till det allmänna intresset. Det ingår i kommunens riktlinjer att vägar nära tätorten ska vara kommunala. Det underlätta­r bland annat när det gäller underhåll, säger Arben Vojvoda.

Kommunen jobbar nu på att få till ett avtal med samfälligh­etsförenin­gen.

– Vi har några frågor kvar att lösa för att vi ska komma överens, säger han.

Arben Vojvoda ser projektet som ett bra tillskott till bostadsför­sörjningen i kommunen.

– Det kommer bli bra. Det blir en bra förlängnin­g av staden, med nära till allt, nära till naturen. Det är redan många som har ringt mig och uttryckt intresse för området, säger han.

När granskning­stiden är avslutad ska alla synpunkter från samrådet och granskning­en redovisas i ett granskning­sutlåtande.

Om ingen överklagar kan planen komma att antas i mars-april 2024. I och med att det är ett så stort projekt kan det sedan ta lite tid innan ett bygglov är på plats, men enligt Arben Vojvoda vill exploatöre­n Derome börja bygga så snart som möjligt.

– När det gäller en del andra projekt kan man se att det är många som avvaktar på grund av marknadslä­get, men så är det inte i det här fallet, säger Arben Vojvoda.

 ?? BILD: OKIDOKI ARKITEKTKO­NTOR ?? Företaget Derome planerar att bygga cirka 200 nya bostäder utmed E20 vid Alingsås södra infart.
BILD: OKIDOKI ARKITEKTKO­NTOR Företaget Derome planerar att bygga cirka 200 nya bostäder utmed E20 vid Alingsås södra infart.
 ?? KARTA: ALINGSÅS KOMMUN ?? Det nya området är tänkt att förbindas med den befintliga Topasgatan via en gång- och cykelväg.
KARTA: ALINGSÅS KOMMUN Det nya området är tänkt att förbindas med den befintliga Topasgatan via en gång- och cykelväg.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Arben Vojvoda är planarkite­kt på kommunen.
BILD: PRIVAT Arben Vojvoda är planarkite­kt på kommunen.
 ?? RITNING: OKIDOKI ARKITEKTKO­NTOR ?? Fram till 15 januari går det att komma in med synpunkter på förslaget som innehåller flerfamilj­shus och radhus.
RITNING: OKIDOKI ARKITEKTKO­NTOR Fram till 15 januari går det att komma in med synpunkter på förslaget som innehåller flerfamilj­shus och radhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden