Alingsås Tidning

Höns tappade sina tår – ägaren krävs på åtgärder

En djurägare i Herrljunga kommun får ett föreläggan­de av länsstyrel­sen då hen brustit på flera punkter i sin djurhållni­ng. Hos personen fanns såväl sjuka höns som tappat sina tår, kaniner som saknade vatten och brevduvor som hölls på för liten yta.

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Det var i september månad som länsstyrel­sen gjorde en första djurskydds­kontroll hos djurägaren i fråga. Man upptäckte då att ett femtontal av personens höns hade symtom på sjukdom på sina ben i varierande grad. För vissa av hönsen var det så illa att de hade tappat tår.

Länsstyrel­sen fann också att djurägaren höll kaniner i burar som var i behov av rengöring, att flera av kaninernas klor behövde klippas och att vattnet till djuren inte var hygieniskt. En av kaninburar­na hade också för låg höjd. Vidare höll djurägaren brevduvor i en för liten voljär.

Personen sa vid kontrollen att hen skulle åtgärda samtliga brister, men vid en ny kontroll i november månad fanns fortfarand­e brister i djurhållni­ngen kvar.

Djurägaren hade vid den andra kontrollen fått hjälp att behandla hönsens ben, men vissa hade fortfarand­e stora besvär. Två av hönsen skulle enligt djurägaren avlivas samma kväll som kontrollen ägde rum, men det tog 13 dagar innan hönsen avlivades.

Kaninerna hade fortfarand­e långa klor och vissa saknade nu helt vatten

att dricka. Flera av burarna var fortfarand­e i behov av rengöring och duvorna fanns kvar i samma voljär som tidigare. Länsstyrel­sens bedömning är att djuren utsätts för risk för lidande och ger därför djurägaren ett förläggand­e enigt djurskydds­lagen. Kaninerna måste enligt länsstyrel­sens beslut omedelbart få fri tillgång till rent vatten och få sina burar rengjorda medan hönsen måste få den vård de behöver.

”Om den vård du gör hemma inte hjälper behöver du avliva hönsen alternativ­t ta dem till veterinär”, skriver länsstyrel­sen i sitt beslut.

Djurägaren har fått fyra veckor på sig att ordna tillräckli­gt stora burar för kaninerna och en voljär som uppfyller minimimått­en för brevduvorn­a.

 ?? BILD: ARON ENGMAN ?? Bilden är en genrebild. Hönsen på bilden är inte de som har misskötts.
BILD: ARON ENGMAN Bilden är en genrebild. Hönsen på bilden är inte de som har misskötts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden