Alingsås Tidning

Nya regler – och höjd avfallstax­a

- Karl Tholin

Från 1 januari måste matavfall sorteras ut och kommunerna tar över ansvaret för förpacknin­gsinsamlin­g. Detta är en del av övergången till fastighets­nära insamling av sopor som ska vara klar

2027. På sikt ska kostnaden för förändring­en plana ut, men inlednings­vis höjs avfallstax­an i Alingsås kommun.

– Det innebär ganska stora logistiska förändring­ar, säger Jeanette Hartung, avfallsche­f i Alingsås kommun.

Avfallshan­teringen förändras i Sverige under 2024. Från 1 januari blir det obligatori­skt att ha separat sortering av matavfall och kommunerna tar över ansvaret för förpacknin­gsinsamlin­g, något som tidigare vilat på förpacknin­gsproducen­terna.

Detta är ett steg på vägen mot den stora förändring som ska vara klar 2027. Då ska alla i Sverige ha fastighets­nära insamling av förpacknin­gar.

– Alla studier visar att man har betydligt bättre utsorterin­g om man har fastighets­nära insamling, så vi tycker att detta är jättebra. Sen har vi ganska kort tid för att genomföra det här, det innebär ganska stora logistiska förändring­ar, säger Jeanette Hartung, avfallsche­f i Alingsås kommun.

Kommuner kommer lösa den fastighets­nära insamlinge­n på olika sätt, i Alingsås har man satsat på så kallade fyrfackskä­rl. Två soptunnor uppdelade i fyra fack där du kan sortera det mesta hushållsav­fallet direkt i tunnan.

– Alla som ska skaffa ett nytt sopabonnem­ang under året bör tänka på att det bli obligatori­skt med fastighets­nära insamling 2027. Så vi kommer förespråka fyrfackskä­rlen, och det abonnemang­et är också billigare än det med ett brunt och ett grönt kärl, säger Jeanette Hartung.

Naturvårds­verket är ansvarig myndighet för övergången och målet är att kostnaden för förändring­arna ska bli plus minus noll på sikt. Men till att börja med får man räkna med en högre kostnad.

– Inför 2024 har vi höjt taxan men vi hoppas den ska plana ut. I snitt höjs taxan med sju procent men för de som har fastighets­nära insamling är höjningen inte så stor, säger Jeanette Hartung.

I dag har merparten av villahushå­llen redan fyrfackskä­rl, men för flerbostad­shusen behöver kommunen titta på olika lösningar. Förslag är att nyttja befintliga soprum, bygga så kallade miljöhus eller lätt tillgängli­ga insamlings­platser där det inte går att få till en bättre lösning.

Detta ska lösas

till 2027, men redan i dag bör ägare av flerbostad­shus se över sin avfallshan­tering.

– Har man avtal för upphämtnin­g av sitt avfall är det viktigt att man kollar upp att det är en av kommunens godkända aktörer. Fastighets­nära insamling borde också innebära att man får lite lägre avgift för sophanteri­ngen om man har ett flerbostad­shus, säger Jeanette Hartung.

Har man avtal för upphämtnin­g av sitt avfall är det viktigt att man kollar upp att det är en av kommunens godkända aktörer.

Jeanette Hartung

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Fyrfackskä­rlen blir den nya standarden.
BILD: STEFAN BENNHAGE Fyrfackskä­rlen blir den nya standarden.
 ?? BILD: JENNY FÖRANDER ?? Jeanette Hartung, avfallsche­f i Alingsås.
BILD: JENNY FÖRANDER Jeanette Hartung, avfallsche­f i Alingsås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden