Alingsås Tidning

Språkforsk­aren Anna berättar om sina förvånande upptäckter

-

Är du laj och syltig och försöker göra mig? Fattar du inte? Då är du kanske inte heller från Alingsås. För visst finns det ord som mest används i potatissta­den, där vi också har en alldeles egen variant av västgötska. Det bekräftar Anna Gunnarsdot­ter Grönberg som forskat på just Alingsåsdi­alekten.

AT har gett sig i kast med det angenäma, men inte helt enkla, uppdraget att sammanstäl­la en lista över ord och uttryck som är typiska för Alingsås. En lista du kan läsa här nedanför och där vi har haft god hjälp av mångåriga alingsåsar­e som tipsat oss, bland annat på Facebook.

Är det någon som borde ha koll på hur vi egentligen pratar i Alingsås är det språkforsk­aren Anna Gunnarsdot­ter Grönberg. Hon är själv alingsåsar­e, uppvuxen här i stan och har i flera år forskat på Alingsåsdi­alekten. Bland annat har hon skrivit en avhandling om ungdomars dialekt i Alingsås.

Även om avhandling­en

har några år på nacken nu ger den nog en fingervisn­ing om hur unga människor här i trakten pratar. Anna berättar att det var flera upptäckter som förvånade henne när hon gjorde doktorsavh­andlingen.

En var att göteborgsk­an inte alls spritt sig till Alingsås i den omfattning som hon hade trott. Här dominerade snarare västgötska ord och uttal.

– Det förvånade mig. Från andra hälften av 1900-talet och framåt har göteborgsk­an brett ut sig, men tydligen inte åt Alingsåshå­llet. 2007 flyttade jag tillbaka till Alingsås efter att ha bott många år i Göteborg. Jag märker själv hur jag har börjat prata mer västgötska sedan dess.

Finns det några dialektala ord som du personlige­n använder till vardags?

– Jag säger ”la” i stället för ”väl”. Och ”gör” hörde jag mig själv använda häromdagen. Man har lite språkforsk­aröronen på sig hela tiden.

Gör, som förstärkni­ngsord, kan Anna faktiskt förklara ursprunget till. Det är annars inte lätt att härleda alla dialektala uttryck. Hon berättar att det kommer från ordet gorr.

– Gorr betydde skit, alltså avföring. Så egentligen är görbra samma sak som att säga skitbra.

En annan sak som Anna upptäckt under sin forskning är att slanguttry­cket ”la”, för många starkt förknippat med göteborgar­e, verkar vara flitigare använt

i Alingsås än i Göteborg. Bara 11 procent av de intervjuad­e med Göteborgsu­rsprung använde ordet – medan 30 procent av uralingsås­arna gjorde det.

Annas forskning visade

också att fler killar än tjejer pratar utpräglad dialekt, och att det är bredare dialekt på yrkesförbe­redande program än på högskolefö­rberedande.

Västgötska­n hade i alla fall när avhandling­en skrevs ett starkare fäste i Vårgårda och

Herrljunga än i Alingsås.

– Däremot var det inte alls lika mycket dialekt i Sollebrunn och Essunga. Det var lite mer oväntat, där trodde jag att det var mer dialektalt.

Anna bläddrar i sin digra avhandling och berättar om en intervju med en Sollebrunn­stjej.

– Hon sa att tjejerna från Alingsås ser ner på tjejerna från Sollebrunn, att de inte skulle vara lika fina. Så det kanske var ett sätt att hävda sig, att dra ner på dialekten, funderar Anna.

Den slutsatsen utgår förstås från antagandet att det skulle vara lite skämmigt att prata dialekt och finare med så kallad rikssvensk­a. Anna Gunnarsdot­ter Grönberg är själv uppvuxen i en akademiker­familj där föräldrarn­a ansåg att rikssvensk­a var något eftersträv­ansvärt.

Avsaknad av dialekt är i vissa kretsar fortfarand­e en statussymb­ol, menar Anna. Men hon tror att vår syn på dialekt har förändrats över tid.

– Jag tror att det anses mindre fult i dag. Att det är fler som tycker att dialekt är något bra. En del hävdar att dialektern­a har försvunnit, men så är det inte! Det är bara dialektdra­gen som har blivit färre och sträcker sig över större geografisk­a områden.

”Gör” hörde jag mig själv använda häromdagen.

Mårten Öhman Jenny Schagerlin­d

Anna Gunnarsdot­ter Grönberg

 ?? BILDER: JENNY SCHAGERLIN­D ?? Anna har både doktorerat och skrivit flera uppsatser om hur alingsåsar­na pratar.
BILDER: JENNY SCHAGERLIN­D Anna har både doktorerat och skrivit flera uppsatser om hur alingsåsar­na pratar.
 ?? ?? Anna Gunnarsdot­ter Grönberg.
Anna Gunnarsdot­ter Grönberg.
 ?? ??
 ?? ?? Dialekt är ett favoritämn­e hos språkvetar­en Anna Gunnarsdot­ter Grönberg. Eftersom hon själv är från Alingsås föll sig valet av forsknings­område ganska naturligt.
Dialekt är ett favoritämn­e hos språkvetar­en Anna Gunnarsdot­ter Grönberg. Eftersom hon själv är från Alingsås föll sig valet av forsknings­område ganska naturligt.
 ?? ?? Avhandling­en ”Ungdomar och dialekt i Alingsås” är en del av Annas omfattande forskning på Alingsåsdi­alekten.
Avhandling­en ”Ungdomar och dialekt i Alingsås” är en del av Annas omfattande forskning på Alingsåsdi­alekten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden