Alingsås Tidning

Massavhopp från SD i Alingsås: ”Det har varit väldigt bråkigt”

- Mårten Öhman marten.ohman@alingsasti­dning.se Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

SD i Alingsås är ett parti i kris. Fem av sju ledamöter i fullmäktig­e har nu lämnat sedan valet 2022. De senaste avhoppen kom förra veckan. – Det har varit väldigt bråkigt inom partiet senaste åren, säger Boris Jernskiegg, tidigare gruppledar­e, som nu gjort gemensam sak med tre tidigare partivänne­r.

Under förra året lämnade fullmäktig­eledamöter­na Lars-Olof Jaeger och Otto Stryhn SD. Nu fortsätter avhoppen. Boris Jernskiegg, tidigare gruppledar­e, Agneta Grange och Jill Holm lämnar. Dessutom hoppar partiets ersättare i fullmäktig­e, Kristina Poulsen, av.

Det har varit skakigt inom den lokala partitoppe­n under en längre tid.

– Vi hade hoppats att det skulle lugna ned sig, men det har eskalerat, säger Boris Jernskiegg, som lämnade rollen som gruppledar­e förra året.

Boris Jernskiegg säger

till AT att han inte vill gå in på vad som ligger bakom konflikter­na.

– Men det har blivit två läger. Och vi som är intressera­de av politik har lämnat partiet. De som är kvar är mer intressera­de av arvoden i mina ögon, säger Boris Jernskiegg.

Har era väljare inte rätt att veta vad ni bråkat om?

– Vi kommer att fortsätta den politik vi gick till val på. Men samarbetet inom partiet fungerar inte. Det tar för mycket kraft att hålla på med interna konflikter, säger Boris Jernskiegg, och fortsätter:

– När Gunilla Gomér tillträdde som ordförande i partiet, vid förra årsmötet, hade vi sju mandat i fullmäktig­e. Nu har SD två mandat kvar. Och då får folk dra sina egna slutsatser.

Utesluter du en framtid i SD för egen del?

– Ja, i och med att vi behåller våra uppdrag tills vidare så har vi inga möjlighete­r att gå tillbaka till SD om partiet på riks inte fattar något annat beslut.

Vad skulle det vara för beslut?

– Att man tar ställning för oss i den uppkomna situatione­n.

Boris Jernskiegg blev den politiker i Alingsås kommun som fick flest personkrys­s valet 2022. Även om det är långt kvar till nästa val så står han således utan ett parti i ryggen valet 2026, om läget skulle vara oförändrat.

– Jag ser inte det som ett problem, vi har andra arenor att arbeta på som till exempel ideella föreningar. Men det är en ny situation som uppstått så eventuellt kan man tänka sig ett nytt lokalt parti, säger Boris Jernskiegg, som också sitter kvar på sina uppdrag.

Finns det konkreta planer på det?

– Inte i dagsläget, säger Boris Jernskiegg.

Är det inte rimligt att du lämnar dessa uppdrag när du inte längre represente­rar partiet?

– Jag företräder partiets Sverigevän­liga politik. Att föreningen inte fungerar har inte med politiken att göra.

Både Jill Holm och Kristina Poulsen avböjer att kommentera sina avhopp men ställer sig bakom Boris Jernskiegg och hänvisar till hans uttalanden.

Lars-Olof Jaeger som var först att lämna partiet bekräftar bilden som Boris Jernskiegg ger, att avhoppen inte har någon direkt påverkan på politiken.

– Det förändrar ingenting. Konflikten rör inga politiska frågor, det handlar mer om prestige, säger han.

När AT ringer upp den lokala partiordfö­randen Gunilla Gomér svarar hon att hon inte vill kommentera några personären­den utan hänvisar alla frågor till distriktso­rdföranden Glenn Sjögren.

Hur ser du på Boris Jernskiegg­s uttalande om att de som är intressera­de av politik har lämnat partiet och de som är kvar är mer intressera­de av arvoden?

– Jag kommentera­r inte det överhuvudt­aget, säger Gunilla Gomér.

Glenn Sjögren har svarat på AT:s frågor via mejl.

Hur ser du på situatione­n i Alingsås, där fem av sju av SD:s ledamöter i fullmäktig­e nu har lämnat partiet?

– Självklart är situatione­n olycklig, men SD Alingsås får nu göra det bästa möjliga av det uppkomna läget, skriver Sjögren.

Vad ligger bakom konflikten?

– Det har pågått meningsski­ljaktighet­er där personer som nu lämnat partiet kommit med grova anklagelse­r mot styrelseme­dlemmar. Distriktet har tagit dessa anklagelse­r på största allvar och har undersökt anklagelse­rna b.la med en revision, men har inte funnit någon substans i dessa allvarliga påståenden.

Kommer ni från distriktet­s sida göra några åtgärder för att lösa den uppkomna situatione­n?

– Distriktet har försökt att medla under en längre tid angående situatione­n, men nu när personerna som hade meningsski­ljaktighet­er inte längre är medlemmar i partiet så ser jag det som ett avslutat ärende, skriver Glenn Sjögren.

Flera av de avhoppade ledamötern­a har uttryckt kritik mot Gunilla Gomér, kan hon sitta kvar som ordförande?

– Det är en fråga för SD Alingsås medlemmar som de själva avgör på årsmötet inom kort, skriver Glenn Sjögren.

Är din uppfattnin­g att Gunilla Gomér fortfarand­e har stöd från delar av partiet eller är det många som står bakom de avhoppade ledamötern­a?

– Min uppfattnin­g är att Gunilla Gomér har ett brett stöd inom partiet och personlige­n har hon mitt fulla förtroende som ordförande för SD Alingsås.

I uppgifter till AT har det beskrivits som att Gunilla Gomér tillsattes som ordförande

genom en kupp med stöd från distriktet, hur ser du på det uttalandet?

– Jag var själv medverkand­e på det årsmötet inbjuden som gäst från SD Lerum och vid den tidpunkten ingick inte jag i distriktss­tyrelsen. Ingen på årsmötet opponerade sig att något hade gått felaktigt till eller reserverad­e sig mot besluten på årsmötet b.la valet som medlemmarn­a tog att välja Gunilla Gomér som ordförande, skriver Glenn Sjögren.

I Herrljunga har SD nyligen blivit av med sin gruppledar­e Alexander Strömborg som lämnade och blev politisk vilde efter att partiledar­en Jimmie Åkesson gjort, vad Strömborg menar var, polarisera­nde uttalanden om moskéer.

Året innan valde SD:s tredjenamn på kommunlist­an i Herrljunga, Patrich Hällfärdss­on, att lämna med motivering­en ”de företrädar­e som partiet har både på riksnivå och lokalt i distriktet får mig att känna mig illa till mods och nu orkar jag inte mer”, som han skrev på sin Facebooksi­da.

I februari ska SD i Herrljunga ha årsmöte, och det är inte omöjligt att det blir Jacob Brendelius som tar över gruppledar­skapet.

– Det finns möjlighet, jag är disponibel som gruppledar­e, men inte som ordförande, säger Jacob Brendelius till AT.

Han medger att

partiet har fortsatt svårt att locka personer att ställa upp som förtroende­valda.

– På lokal nivå är det bekymmersa­mt och det är svårt att rekrytera. Det har varit skakigt. Det måste finnas en uthållighe­t och vi har stora problem att hitta kandidater som inger förtroende. Man kan sitta i en nämnd utan att vara en nörd, men man måste brinna för frågor, ha ett intresse och kunna driva politik framåt, säger Jacob Brendelius.

Han noterar att det är fler partier än SD som har en utmaning att hitta personer som kan ställa upp som politiker.

– Men för SD finns det fortfarand­e ett socialt stigma lokalt. Jag möter människor som säger att det är bra att vi driver vissa frågor men när man frågar om de själva kan ställa upp, så säger de ”nej, jag har inte tid”.

Ser du Alexander Strömborgs avhopp som ett tungt avbräck?

– Ja, Alexander är en skicklig politiker med goda idéer.

Är du orolig för fler avhopp efter Alexander Strömborg?

– Ja, det finns en sån oro.

Du har själv tidigare lämnat SD och kommit tillbaka, hur stabil SD:are är du?

– Vad ska jag säga? Jag är inte politiker för att vara med i SD, utan för att jag vill ha ett tryggt och bra

Herrljunga. Fördelen med SD är att man inte har gamla allianser och rutiner som kan hålla en tillbaka, och man måste inte väga varje ord på guldvåg. Men jag tyckte också (som Alexander Strömborg) att partiet uttryckt sig mer polarisera­nde, och det är ett steg tillbaka.

I Vårgårda är det mer stabilt läge för Sverigedem­okraterna.

– Vi hjälper Herrljunga nu med deras styrelse, konstatera­r gruppledar­e Roy Sjöberg.

Sedan valet har Gunilla Wassénius lämnat fullmäktig­egruppen och ersatts av Monica Abrahamsso­n.

– Vi har det väldigt stabilt nu, och det är ingen annan som planerar att lämna. Men sen har vi inga fler ersättare, säger Roy Sjöberg.

Jenny Förander jenny.forander@alingsasti­dning.se

 ?? ??
 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Enligt distriktso­rdföranden Glenn Sjögren har distriktet en länge tid försökt medla i konflikten inom SD i Alingsås.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Enligt distriktso­rdföranden Glenn Sjögren har distriktet en länge tid försökt medla i konflikten inom SD i Alingsås.
 ?? BILD: PRIVAT ?? SD:s lokala partiordfö­rande Gunilla Gomér får kritik av flera av de avhoppade ledamötern­a.
BILD: PRIVAT SD:s lokala partiordfö­rande Gunilla Gomér får kritik av flera av de avhoppade ledamötern­a.
 ?? BILD: PHILIP MAURITZSON ?? I februari ska SD i Herrljunga ha årsmöte, och det är inte omöjligt att det blir Jacob Brendelius som tar över gruppledar­skapet.
BILD: PHILIP MAURITZSON I februari ska SD i Herrljunga ha årsmöte, och det är inte omöjligt att det blir Jacob Brendelius som tar över gruppledar­skapet.
 ?? BILD: VERONIKA HOHENSTEIN ?? ”Det har varit väldigt bråkigt inom partiet senaste åren”, säger Boris Jernskiegg, tidigare gruppledar­e för SD i Alingsås.
BILD: VERONIKA HOHENSTEIN ”Det har varit väldigt bråkigt inom partiet senaste åren”, säger Boris Jernskiegg, tidigare gruppledar­e för SD i Alingsås.
 ?? BILD: PHILIP MAURITZSON ?? Roy Sjöberg konstatera­r att SD i Vårgårda just nu får stötta SD i Herrljunga med deras styrelsear­bete.
BILD: PHILIP MAURITZSON Roy Sjöberg konstatera­r att SD i Vårgårda just nu får stötta SD i Herrljunga med deras styrelsear­bete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden