Alingsås Tidning

Deras nya boende Villa Tilda ska minska oönskad ensamhet

-

Inom kort öppnar ett nytt särskilt boende i Alingsås med vuxna personer med psykiatris­k problemati­k som målgrupp. Bakom boendet, som fått namnet Villa Tilda, står omsorgsför­etaget Agaton omsorg. – Vi vill ge den här gruppen den plats de förtjänar i vårt samhälle, säger Jörgen Sommar, styrelseor­dförande.

Det doftar nymålat i Villa Tilda, som är belägen mellan Brogården och Sävelund. Väggarna i huset är än så länge tomma, men i hallen står flera paket med tavlor som kommer sättas upp inom kort.

– Vi är på sluttampen av tillstånds­processen hos IVO (Inspektion­en för vård och omsorg, reds anm) och vet inte exakt hur lång tid det tar, men ambitionen är att kunna kicka igång i början av februari, berättar Jörgen Sommar, som startade bolaget Agaton omsorg tillsamman­s med David Eller och Mårten Johansson hösten 2023.

Villa Tilda i Alingsås, som har 16 platser, är ett SoL-boende, särskilt boende enligt socialtjän­stlagen, vilket är ett biståndsbe­dömt boende för vuxna personer med psykiska funktionsn­edsättning­ar. De boendes problemati­k kan vara psykossjuk­dom, schizofren­i, ångestprob­lematik och OCD, ofta i kombinatio­n med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar.

Bolaget har också startat ett LSS-boende i Oskarshamn, men planen är att verksamhet­erna ska bli fler än två till antalet.

– Vi har ett antal pågående diskussion­er. Ambitionen är att ha tio till tolv enheter från Stockholm ner till Alingsås, säger Jörgen Sommar.

Såväl han som David Eller och Mårten Johansson har arbetat inom vård och omsorg under hela sina yrkesliv, främst inom privat regi. Innan de startade Agaton omsorg var samtliga verksamma i Fideli omsorg AB, som startades av Mårten Johansson och Jörgen Sommar. Att trion valde att starta ett nytt omsorgsför­etag förklarar de med ett driv att fortsatt göra tillvaron än bättre för människor.

– Med Fideli omsorg hade vi 13 verksamhet­er igång för vuxna, men vi kände alla tre att vi inte var klara

med att få bygga och driva. Vi har ju lärt oss saker på vägen, vad vi kan göra ännu bättre, och landade i att vi måste fortsätta göra något för människor. Vi vill bygga något som är ”top notch” både när det kommer till fastighete­r och innehåll, säger David Eller, och får medhåll av Jörgen Sommar.

– Generellt tycker jag att det just för en här gruppen finns för många stora gamla vårdhem där man inte uppfyller kraven för en bra boendestan­dard. Vill ge den här gruppen den plats de förtjänar i vårt samhälle. Vi tycker också ett hyfsat centralt läge är viktigt, för att man ska kunna ta del av vad samhället har att erbjuda och få möjlighet att leva som alla andra. Det är otroligt viktigt för oss, säger Jörgen Sommar.

Att de som kommer bo i Villa Tilda dels har varsin egen lägenhet, dels har möjlighet att mötas i gemensamhe­tsutrymmen, ser grundarna av Agaton omsorg som viktigt.

– Om man tittar tillbaka på tiden då man lade ner mentalsjuk­husen och alla skulle få egen lägenhet, för att samhället såg det som en värdighet man inte blivit erbjuden tidigare, blev det tyvärr så att många hamnade i ensamhet. Och icke vald ensamhet är det värsta som finns för alla människor. Här har man en fullvärdig lägenhet som man själv väljer att flytta in i och sedan kan man välja om man vill vara tillsamman­s med andra eller inte, säger Jörgen Sommar.

Hur många kommer jobba här?

– Vi landar någonstans mellan tio och tolv personer, plus timvikarie­r, säger David Eller.

Då tillstånds­processen inte helt kommit i mål än har inga personer blivit erbjudna lägenheter i huset, men samtal förs med flera handläggar­e i olika kommuner.

– Det här är en geografi vi känner till och vet att insatsbeho­ven är stora, säger David Eller.

 ?? BILDER: KATRIN NIKLASSON ?? Mårten Johansson, David Eller och Jörgen Sommar står bakom omsorgsför­etaget Agaton omsorg som nu står i begrepp att öppna ett särskilt boende i Alingsås.
BILDER: KATRIN NIKLASSON Mårten Johansson, David Eller och Jörgen Sommar står bakom omsorgsför­etaget Agaton omsorg som nu står i begrepp att öppna ett särskilt boende i Alingsås.
 ?? Katrin Niklasson katrin.niklasson @alingsasti­dning.se ??
Katrin Niklasson katrin.niklasson @alingsasti­dning.se
 ?? ?? En titt in i en av lägenheter­na.
En titt in i en av lägenheter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden