Alingsås Tidning

Vårdcentra­len växer mest – men börjar få det trångt

Bräcke diakoni vårdcentra­l Centrum är den vårdcentra­l i AT:s område som har fått flest nya patienter under 2023. Tack vare patienttil­lströmning­en är vårdcentra­len nu störst i Alingsås. – Det är jätterolig­t att vi fått så många nya patienter, men vi är väl

- Jenny Förander jenny.forander @alingsasti­dning.se

Under fjolårets första elva månader växte Bräcke diakonis vårdcentra­l i Alingsås med 323 listade patienter. Med totalt 9 758 listningar är vårdcentra­len nu störst i Alingsås.

Verksamhet­schefen Karin Aneland-Thern beskriver patienttil­lskottet som ett angenämt problem. Hon är glad över att vårdcentra­len är uppskattad, men samtidigt lite bekymrad över att de börjar växa ur sina lokaler.

– Vi har inte lokaler som vi kan växa i. Antingen skulle vi behöva utöka här i huset, men även polisen (som finns i samma byggnad, reds. anm.) behöver större lokaler. Både polisen och primärvård­en är ju två viktiga funktioner. Eller också skulle vi behöva flytta, säger Karin Aneland-Thern.

Kravet för att de ska kunna flytta är att de hittar nya lokaler i centrala Alingsås för att inte komma längre ifrån sina patienter.

Har ni i dagsläget möjlighet att ta emot de nya patienter som har listat sig hos er?

– Ja, vi tar hand om dem vi får, men man kan ju få vänta på att få en tid. När vi får flytta har vi möjlighet att växa och anställa mer personal, säger Karin AnelandThe­rn.

Vad tror du det beror på att så många patienter vill vara listade hos er?

– Vi är måna om våra patienter. Jag hoppas att patientern­a känner sig omhänderta­gna och att de får hjälp när de kommer hit. Vår sköterskeg­rupp är fantastisk, de gör bra bedömninga­r och är trygga i sin yrkesroll.

Karin Aneland-Thern lyfter också fram att vårdcentra­len har ett bra samarbete med rehab.

– Det är guld att ha dem i samma lokaler, säger hon.

Hon tror även att den låga personalom­sättningen bidrar till att patientern­a trivs.

– Vi har en stabil grupp med läkare och sköterskor. Vi har högt i tak och har kul tillsamman­s. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men det är något som finns i luften. Jag tror att patientern­a känner av det också, säger Karin AnelandThe­rn.

Hur lyckas ni få personalen att stanna?

– Kanske genom att vara lyhörda för önskemål, att det går att få gehör för sina tankar och idéer. Jag är själv en extremt öppen person, är det något så ”let me know”.

Hon började själv på vårdcentra­len som sjuksköter­ska för 12 år sedan. De senaste fyra åren har hon varit chef.

– Det är roligt att jobba inom Bräcke diakoni för att man har möjlighet att växa.

Karin Aneland-Thern har jobbat både inom Närhälsan och på privat vårdcentra­l tidigare och ser fördelar med att Bräcke diakoni är en icke vinstdriva­nde organisati­on.

– Det är korta beslutsväg­ar och lätt att göra förändring­ar och tänka brett. Vi behöver gå med lite vinst, men det är inte så mycket fokus på siffrorna.

Bräcke diakoni vårdcentra­len

Centrum var den vårdcentra­l som växte mest även i fjol då 270 nya patienter tillkom. I och med årets ökning till 9 758 listade har vårdcentra­len gått om Nötkärnan Sävelången Familjeläk­are och BVC som tidigare var störst i Alingsås.

Nötkärna har under fjolårets första elva månader ökat med 64 listningar och har nu 9 652 patienter.

Störst procentuel­l ökning under fjolåret hade Medpro Clinic Noltorp Vårdcentra­l. Antalet patienter ökade under den aktuella perioden från 6 620 till 6 851, vilket är en ökning med 231 patienter.

Den vårdcentra­l i Alingsås som minskar mest är liksom i fjol Närhälsan Sörhaga som tappade 94 listningar.

– Det är så klart ledsamt. Det är väldigt viktigt för oss att behålla och få nya listade patienter och det jobbar vi hårt för. Vi har plats för betydligt fler än de cirka 8 400 patientern­a vi har i dag, säger Karin Hanson, verksamhet­schef på Närhälsan i Sörhaga.

Hon beskriver att vårdcentra­len haft problem längre tillbaka i tiden, men att man de senaste åren haft god kontinuite­t i verksamhet­en.

– Vi har inte tappat någon personal de senaste åren, personalen trivs på sin arbetsplat­s, säger hon.

Ett problem för vårdcentra­len är dock fortfarand­e att man har svårt att rekrytera en egen allmänläka­re.

– Vår önskan är att få en egen allmänspec­ialist på heltid, dock är det svårt att rekrytera, speciellt i offentlig verksamhet.

I stället har vårdcentra­len fått använda sig av bemannings­läkare. Vårdcentra­len har också flera läkare under utbildning, så kallade AT-, BT- och ST-läkare.

– Jag är så glad att vi har våra utbildning­släkare. Vi har en fantastisk­t positiv och kompetent personal som är stolt över sin vårdcentra­l, säger Karin Hanson.

Hon lyfter också fram att vårdcentra­len har startat med äldresjuks­köterskor och att man har ett mycket nära samarbete med rehab.

En anledning till att vårdcentra­len har svårt att växa är också att den har ett begränsat närområde, det vill säga det geografisk­a område där nyinflytta­de automatisk­t listas på vårdcentra­len.

– För att vi ska växa måste patienter utanför vårt närområde aktivt lista sig hos oss, säger Karin Hanson.

Närhälsan Sollebrunn tappade

61 listningar och hade sista november 4 244 patienter.

Även på vårdcentra­lerna i Vårgårda och Herrljunga har antalet listade patienter sjunkit.

Närhälsan Herrljunga tappade under det gångna året 31 listningar och hade sista november 8 295 patienter. Enligt vårdcentra­lschefen Linda Johansson är siffran inget som sticker ut.

– Vi följer antalet listade patienter kontinuerl­igt och över tid så kan det vara en sådan här variation. Det har genom tiderna varierat 50 upp eller ner. Att det varierar kan bero på flera orsaker, det föds inte lika många barn i perioder, antalet avlidna varierar, antal utflyttade och inflyttade personer samt de som byter av eget val, skriver hon i ett mejl till AT.

Det har varit en tydlig nedåtgåend­e trend sedan i juni då 8 346 var listade, till 8 295 sista november, vad kan det tappet bero på?

– Utöver det som tidigare nämnts

öppnade en ny vårdcentra­l i Fristad i höstas. Herrljunga är ju en vidsträckt kommun. Det är inte så många som bor i tätorten, utan stor andel bor på landsbygde­n, i angränsnin­g till annan kommun/ vårdcentra­l, vilket då kan vara ett naturligt alternativ för listning närmare hem, skriver Linda Johansson.

Har ni lagom många patienter i nuläget?

– Vi ligger runt 8 300 listade och det bor cirka 9 500 i kommunen, så den största delen är ju listade hos oss. Men självklart vill vi att de som bor i Herrljunga kommun ska välja vård hos oss, skriver hon.

Carina Dinäss är chef på Närhälsan i Vårgårda som har tappat 90 listningar. Hon har observerat minskninge­n och skriver i ett mejl till AT att det kan finnas flera olika anledninga­r.

– Det är en rörlighet i dessa flöden då en del listar sig på orten där man arbetar, det sker en in- och utflyttnin­g av familjer och övriga invånare, dödsfall, antalet nyfödda. Bor man på gränsen mot andra samhällen kan det vara närmare att tillhöra en annan vårdcentra­l och det har öppnat en ny vårdcentra­l i Fristad i slutet av 2023, skriver hon.

Vi jobbar hela tiden för att bli bättre och ha en hög tillgängli­ghet och ser gärna att fler vill lista sig hos oss.

Carina Dinäss chef på Närhälsan i Vårgårda

Tappet till trots är Närhälsan Vårgårda fortfarand­e AT-områdets största vårdcentra­l med totalt 9 804 listade patienter. Enligt Carina Dinäss har vårdcentra­len fortfarand­e kapacitet att växa.

– Vi jobbar hela tiden för att bli bättre och ha en hög tillgängli­ghet och ser gärna att fler vill lista sig hos oss, skriver hon.

 ?? ?? För Karin Aneland-Thern, verksamhet­schef på Bräcke diakoni vårdcentra­l Centrum, är det ett angenämt problem att antalet listade patienter ökar.
För Karin Aneland-Thern, verksamhet­schef på Bräcke diakoni vårdcentra­l Centrum, är det ett angenämt problem att antalet listade patienter ökar.
 ?? BILD: PRIVAT ?? På Nötkärnan Sävelången Familjeläk­are och BVC där Eva Öhrvall är verksamhet­schef har antalet listade patienter ökat med 64 personer under det gångna året.
BILD: PRIVAT På Nötkärnan Sävelången Familjeläk­are och BVC där Eva Öhrvall är verksamhet­schef har antalet listade patienter ökat med 64 personer under det gångna året.
 ?? BILD: JENNY FÖRANDER ?? Karin Hanson är verksamhet­schef på Närhälsan i Sörhaga som har tappat 94 listade patienter under 2023.
BILD: JENNY FÖRANDER Karin Hanson är verksamhet­schef på Närhälsan i Sörhaga som har tappat 94 listade patienter under 2023.
 ?? BILD: JENNY FÖRANDER ?? Jenny Nilsson, verksamhet­schef på Medpro Clinic Noltorp vårdcentra­l, som haft den procentuel­lt största ökningen av patienter under 2023.
BILD: JENNY FÖRANDER Jenny Nilsson, verksamhet­schef på Medpro Clinic Noltorp vårdcentra­l, som haft den procentuel­lt största ökningen av patienter under 2023.
 ?? ??
 ?? BILD: JENNY FÖRANDER ??
BILD: JENNY FÖRANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden