Alingsås Tidning

Varningen: Inbjudande isar kan vara farliga för skridskoåk­are

- Karl Tholin redaktione­n@alingsasti­dning.se

Det fina vinterland­skapet kan locka många att ta fram långfärdss­kridskorna. Men se upp. Isen kan vara förrädisk. – Så fort det kommer nederbörd eller om temperatur­en varierar så förändras isen, säger Karin Ryberg, ordförande i Friluftsfr­ämjandet Lerum.

Vintervädr­et fortsätter vara oberäkneli­gt i Västra Götaland. Hittills har veckan bjudit på en snösmocka och minusgrade­r i stora delar av länet. Perfekt läge för skridskoåk­are när sjöarna fryser på, men enligt SMHI fortsätter temperatur­en röra sig både över och under nollstreck­et under de närmaste dagarna. Det kan göra isen förrädisk.

– Fram till i söndags var isarna relativt bra, men det blir lurigt så fort det kommer nederbörd. När vatten fryser ovanpå den befintliga isen finns det risk för dubbelis som är jättelurig­t att åka på, säger Karin Ryberg, ordförande i Friluftsfr­ämjandet Lerum.

En otursam skridskoåk­are gick i söndags genom isen när hon åkte långfärdss­kridskor på Mjörn. Kvinnan fördes till sjukhus med lindriga skador efter att ha fått hjälp upp ur vattnet.

– Mjörn är en stor sjö som ofta har mycket råkar (stor spricka i istäcket, reds. anm.) och det tar lång tid innan den fryser helt. Mellan tummen och pekfinger kan man säga att mindre sjöar som är mindre

turbulenta fryser lite fortare. Vi har åkt mycket på stora och lilla Härsjön. Aspen i Lerum är en lite lurig sjö, och Mjörn eftersom den är så stor, säger Karin Ryberg.

Friluftsfr­ämjandets verksamhet­er

har som grundregel att isen ska vara minst åtta centimeter tjock. Karin Ryberg säger att olika typer av is kräver olika tjocklek och att kvaliteten är viktigare än tjockleken.

– När isen fryser direkt från öppet vatten skapas kärnis och den är riktigt stabil. Då kan man åka på lite tunnare is. Men så fort det kommer nederbörd eller om temperatur­en varierar så förändras isen. Då behöver isen vara mycket tjockare för att man ska känna sig trygg. Så det är iskvalitet­en som avgör om man kan åka på tunnare is eller inte, säger Karin Ryberg.

Karin Ryberg hoppas att många vill passa på att åka skridskor i vintervädr­et, men manar till försiktigh­et och att man ska se vad experter säger om iskvalitet­en på exempelvis olika forum.

– Jag tycker det är fantastisk­t att åka skridskor, men man behöver ha rätt kunskap. Sällskap, rätt utrustning och rätt kunskap om isen. De tre sakerna ska man alltid ha. Man ska alltid ha ryggsäck med grenrem samt ombyte och pikar och piggar, säger Karin Ryberg.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Isen på sjöar kan vara oberäkneli­g. I helgen gick en kvinna genom isen på Mjörn.
BILD: PRIVAT Isen på sjöar kan vara oberäkneli­g. I helgen gick en kvinna genom isen på Mjörn.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Karin Ryberg är van skridskoåk­are.
BILD: PRIVAT Karin Ryberg är van skridskoåk­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden