Alingsås Tidning

Kvinnliga politiker mer utsatta för hat och trakasseri­er

Kvinnliga miljöparti­ster är den kategori politiker som i störst utsträckni­ng får räkna med att utsättas för hot och trakasseri­er. Det visar en trygghetsu­ndersöknin­g från Brå. – Det är fruktansvä­rt och livsfarlig­t för demokratin, säger Helen Persgren (MP).

-

Att politiker utsätts för trakasseri­er och hot är inget nytt, men utveckling­en tycks inte gå åt rätt håll. Brå, Brottsföre­byggande rådet, har mätt politikern­as erfarenhet­er sedan 2012 och det är tydligt att samhället inte kommit till rätta med problemati­ken.

29 procent av de förtroende­valda i riksdag, kommuner och regioner uppger att de blivit utsatta för trakasseri­er, hot eller våld under valåret 2022. Att jämföra med drygt 19 procent, tio år tidigare.

I undersökni­ngen framgår bland annat partitillh­örighet och kön på de mest utsatta, och den kategori politiker som upplever störst problem är kvinnliga miljöparti­ster, 48,9 procent. Helen Persgren tillhör dem som klarat sig undan men hon konstatera­r att hon känner kollegor som råkat illa ut.

– Jag är lyckligt förskonad men jag känner till dem som fått hat på nätet och anonyma brev, blivit filmad i smyg och utlagd på sociala medier, säger Helen Persgren. Hur ser du på att vi inte fått bukt på utveckling­en, trots att det uppmärksam­mas?

– Jag ser att klyftorna mellan människor ökar, mellan politiker och väljare. Vi har svårt att förstå varandra, gemene man på gatan förstår inte det engagemang­et som politiker lägger ner, säger Helen Persgren.

Varför tror du MP toppar statistike­n?

– Det har väl med partiet att göra, vi har fått etiketten av att vara landsbygds­fientliga, det är en stämpel vi fått. Sen som miljöparti­st vet man vilka spydighete­r som kommer, där är jag själv ganska härdad.

Anna Hansson var gruppledar­e för Miljöparti­et i Alingsås i sju år och håller med om att trakasseri­er mot folkvalda är ett hot mot demokratin.

– Ett allvarligt hot. Jag har fått stå ut med en hel del genom åren, det har inte gjort någon skada för egen del men jag vet kollegor som är rädda för att möta folk på gatan. Man upplever rädsla och stress för kommentare­r på sociala medier och man undviker att ha egna konton där, säger Anna Hansson.

Själv har hon tagit diskussion med personer som uttrycker anonymt på sociala medier.

– När man frågar ”vem är du?” då upphör dialogen. Men att anonymt hoppa på någon som valt en offentlig roll, det är väldigt fegt. När man skickar kräkgubbar som emojis undrar jag om de skulle kräkas på en person i verklighet­en.

I valrörelse­n 2022 upplevde hon och partikolle­gorna ett otrevligt beteende bland vissa valstugebe­sökare på Lilla Torget i Alingsås.

– Det var återkomman­de beteende med personer som stod och tog sikte på oss. De gick i kurs rakt emot oss och gick fram och sa ”jag hoppas ni åker ur riksdagen” med otrevlig röst. De ville inte ha en dialog utan gick direkt. Det var väldigt otrevligt beteende mot oss lokalpolit­iker som står där på fritiden. Vi som var där blev chockade och stumma, berättar Anna Hansson.

Ser man till rent brottsliga handlingar så framgår det av Brås trygghetsu­ndersöknin­g att det är de yngsta politikern­a som är mest utsatta. Av de förtroende­valda som är 29 år eller yngre uppger 44 procent att de utsattes för brott 2022.

– Det är allvarligt att så pass många unga politiker blir utsatta för hot och hat. Det är redan ett underskott på unga politiker, och

"När man skickar kräkgubbar som emojis undrar jag om de skulle kräkas på en person i verklighet­en

Anna Hansson

 ?? BILD: TOTTE VESTERLUND ?? Anna Hansson (MP) uppskattar vanligtvis att stå i valstugor och prata politik med väljare. Men i valet 2022 märkte hon och kollegor av människor som hade en otrevlig inställnin­g till partiet.
BILD: TOTTE VESTERLUND Anna Hansson (MP) uppskattar vanligtvis att stå i valstugor och prata politik med väljare. Men i valet 2022 märkte hon och kollegor av människor som hade en otrevlig inställnin­g till partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden