Alingsås Tidning

Carin föll genom isen – blev räddad av en okänd hjälte

Förra helgen rapportera­de Alingsås Tidning om en skridskoåk­are som gick igenom isen på sjön Mjörn. Det var inte en skridskoåk­are, det var Carin Holmstrand, 70 år, som var ute med sin spark på isen och gick igenom. Nu vill hon tacka de som hjälpte henne oc

- Nanna Stenhede redaktione­n@alingsasti­dning.se

Carin Holmstrand, ursprungli­gen från Herrljunga, är en aktiv pensionär som njuter av att vara ute i naturen. I söndags i förra veckan spände hon därför fast sin spark på biltaket och styrde mot Alingsås och sjön Mjörn.

– Jag ringde en kompis och frågade om vi skulle åka spark. Hon sa att hon var lite rädd nu för tiden så hon ville inte, säger Carin.

Därför gav sig Carin Holmstrand runt lunchtid ut med sin spark på isen själv, men eftersom hon noterade flera som också befann sig på isen kände hon sig ganska trygg. Trots detta åkte hon försiktigt längst kanterna för att hålla sig säker och kollade isen noga. Runt halsen hade hon sina isdubbar.

– Och sen åkte jag ju runt Näset och jag höll mig till kanterna där också. Då var det ett ställe som jag tyckte såg lite lurigt ut, så jag åkte ännu längre in mot kanterna, men jag kollade inte var det var. Jag bara tänkte, nej där ska jag inte åka, säger Carin.

Carin åkte omkring på isen och tittade på de gamla träden som växte kring sjön.

– Och jag tänkte: Varför har jag inte med mig ryggsäcken med fika?

Hon kryssade över sjön för att ta sig till andra sidan.

– Jag var 20 meter från land, jag såg att det var lite människor runt omkring mig, men jag kände mig trygg där eftersom jag åkt där dagen innan.

Plötsligt fanns det ingen is under henne längre utan bara öppet vatten. Carin hade hamnat i iskallt vatten och sparken sjönk till den mörka botten.

– Det var förskräcke­lse förstås, jag tänkte att nu händer det jävliga och det värsta.

Hon såg människor längre bort och ropade på hjälp, och tog upp sina isdubbar och försökte röra sig i den riktning som hon kom ifrån. Två personer hade tagit notis om vad som hänt, men de vill inte ta sig för nära Carin med risk för att själva också gå igenom isen. Därför slängde de ut varsin lina mot henne som hon tog tag i. Men isen runtomkrin­g henne var tjock vilket gjorde att hon trots hjälpen med linorna inte kunde ta sig upp.

– Jag vet inte hur det går till, om det brister i styrka eller om det är svårt att ta sig upp generellt, jag gissar på att det är väldigt svårt att ta sig upp, säger Carin.

Hon kände inte att vattnet var kallt och hon kände ingen panik då eftersom hon hade människor runtomkrin­g sig som hjälpte henne. Men när hennes räddare på sjön insåg att de inte kunde få upp henne ur vattnet själva så ringde de 112.

– Sen vet jag inte riktigt vad som hände där efter, hur lång tid det tar, men det kommer en kille som åker ut med fruktansvä­rt bestämda skär och gör ett tvärnit och skär ner så mycket han kan i isen med sina skridskor. Han räckte ut sin hand och bara drog upp mig.

Han förde henne sedan över isen mot land och erbjöd henne en varm tröja som hon kunde få byta till. När de kommit i land hade räddningst­jänst samt ambulans anlänt till platsen. De bestämde sig för att de skulle ta med henne till Alingsås lasarett för kontroll.

På sjukhuset upptäckte de att Carins hjärta hade blivit stressat av att hamna i isvaken. Där gjorde de flera kontroller för att säkerställ­a att hon mådde bra och hon fick stanna där i två dagar.

– Jag mår bra, men jag har ont i hela kroppen, säger Carin om hennes nuvarande hälsotills­tånd och tillägger att hon dock har massvis med blåmärken på kroppen och ont i revbenen.

Carin tycker det

är konstigt att ingen annan på sjön hade noterat hålet som hon föll ner i, isen runtomkrin­g hålet var nämligen tjock och bärig, enligt henne omkring åtta centimeter tjock.

– Det kan ha varit en vindbrunn. Då är det tjock is runt omkring fast det är öppet. Då kan det ha hänt att det var en tunn is ovanpå den, nattfrost kan man säga. För jag kände ingen is överhuvudt­aget, utan bara föll rätt ner.

En vindbrunn bildas av att vinden skapar vattenröre­lser på vattnet vilket leder till att det inte fryser just där. De är vanliga på större ytor och bildas särskilt om det är blåsigt när isen skapas.

I en artikel i Alingsås Tidning uttrycker sig även ordförande­n i Lerums friluftsfö­rbund, Karin Rydberg, om just Mjörn:

– Mjörn är en stor sjö som ofta har mycket råkar (stor spricka i istäcket, reds. anm.) och det tar lång tid innan den fryser helt. Mellan tummen och pekfinger kan man säga att mindre sjöar som är mindre turbulenta fryser lite fortare. Vi har åkt mycket på stora och lilla Härsjön. Aspen i Lerum är en lite lurig sjö, och Mjörn eftersom den är så stor, säger Karin Ryberg.

Sen söndagen har

Carin reflektera­t en hel del över olyckan. Hon befann sig ganska lång tid i isvaken och tycker det är obehagligt att hon inte kunde ta sig upp själv trots isdubbar.

– Det rullar ju runt i huvudet hela tiden, det gör det, att jag ligger där. Sen blir jag väldigt orolig när jag tänker på att om ingen hade sett mig, hade jag kommit upp då?

Trots att hon hade med sig isdubbar ser hon själv att hon hade kunnat göra ännu mer för att vara säker ute på isen. En ryggsäck med en grenrem och i den något som flyter hade underlätta­t för henne när hon skulle ta sig upp. Hon hade en tjock jacka som tyngde ner henne när hon hamnade i vattnet. Dessutom hade jackan knappar på sig som kunde ha fastnat i isen, en lätt jacka med dragkedja är att föredra. Och hon hade inte med sig något sällskap där ute på isen.

– Jag kände mig också lite säker för att det var så många ute på isen, säger Carin som hade åkte spark på Mjörn bara dagen innan händelsen.

Hon är inte heller en nybörjare när det kommer till isar, för några år sen åkte hon ofta skridskor i grupper på isen och är van vid att spendera tid där.

Carin är tacksam och glad att hon fick hjälp av de andra som befann sig på isen och vill tacka både ambulanspe­rsonalen och de som hjälpte henne på Mjörn. Ambulanspe­rsonalen Carina och Eva-Maria som gav ypperlig vård efteråt, samt personalen på sjukhuset.

– Vilken undersökni­ng jag har fått, säger Carin Holmstrand.

Han som drog upp henne ur isen har hon inte fått chansen att prata med efteråt och vet inte vem han är, men hon vill särskilt tacka honom.

– Han är den stora hjälten kan man säga, säger Carin.

Har detta ändrat hur du ser på isar?

– Ja det är klart det gör, man är ju mer försiktig och skulle inte lita på riktigt alla isar. Jag hade inte tänkt på att det skulle vara så svårt för mig att ta sig upp, säger Carin.

Carin vill också varna andra att vara försiktiga, olyckan skedde vid Ytterhall på Näset i Västra Bodarna.

Denna säsongen blir det nog inte mer åkning på Mjörn för hennes del, men man kan aldrig vara helt säker, dessutom ligger hennes spark på Mjörns botten.

– Jag har i och för sig en spark till, säger Carin.

” Det kommer en kille som åker ut med fruktansvä­rt bestämda skär och gör ett tvärnit och skär ner så mycket han kan i isen med sina skridskor. Han räckte ut sin hand och bara drog upp mig.

Carin Holmstrand

 ?? BILDER: NANNA STENHEDE ?? Carin Holmstrand föll genom isen, nu vill hon varna andra. Trots isdubbarna som hon hade med sig kunde hon inte ta sig upp själv. Hon hade turen att det fanns andra runtomkrin­g och blev räddad av en okänd skridskoåk­are.
BILDER: NANNA STENHEDE Carin Holmstrand föll genom isen, nu vill hon varna andra. Trots isdubbarna som hon hade med sig kunde hon inte ta sig upp själv. Hon hade turen att det fanns andra runtomkrin­g och blev räddad av en okänd skridskoåk­are.
 ?? ??
 ?? ?? Isen på Mjörn kan vara lurig.
Isen på Mjörn kan vara lurig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden