Alingsås Tidning

Lärare tog stryptag på elev – döms för misshandel

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Hela området:

En lärare i AT:s spridnings­område döms för misshandel efter att ha tagit stryptag på en elev. Läraren förnekar att han ska ha misshandla­t eleven och menar att den ”brottnings­match”, under vilken stryptaget togs, har skett i samtycke.

Misshandel­n skedde på en skola i AT:s spridnings­område under hösten 2022. En elev blev då fälld av sin lärare, som sedan tog ett stryptag runt elevens hals och tryckte ned honom på golvet, vilket orsakade smärta och andnöd hos eleven. Händelsen hade föregåtts av att eleven tillsamman­s med några kamrater stört den genomgång läraren hade, genom att skojbrotta­s med varandra.

Den elev som blev utsatt för misshandel­n berättar att han kallades fram till läraren, som då tog tag om hans axlar och fällde honom till marken. Läraren höll därefter fast eleven och tryckte honom mot marken så att han fick ont i näsan. Läraren hade också sin arm runt elevens hals och han fick lite svårt att andas, stundtals kunde han inte andas alls. Eleven uppger att han blev chockad.

I polisförhö­r med eleven framkommer att han uppskattar tiden som läraren höll strypgrepp­et till ”kanske 30 sekunder”.

– Jag märkte att taket blev suddigt så jag tog upp mina händer liksom som att det räcker nu, jag fattar”, säger han i förhöret.

Läraren förnekar misshandel. Hans version av händelsen är att

han, när han kallat eleven till sig, frågat eleven om det är rimligt att brottas när han hade genomgång, vilket eleven ska ha svarat ja på. Han frågade då eleven om han ville brottas med honom i stället och då svarade eleven ja. Eleven verkade sedan, enligt läraren, vara med på den brottning som ägde rum och att han ska ha strypt eleven är något han förnekar.

I polisförhö­r säger

läraren att det var en lekfull stämning, skratt och applåder. Han upplever att eleven fnissar under händelsen och hans tolkning av elevens kroppssprå­k är att han tycker det är kul. När han släppte upp eleven var han ”lite röd i ansiktet, men hade ett stort leende på läpparna”, enligt läraren.

Det fanns enligt läraren inget anmärkning­svärt med att han brottades, det anmärkning­svärda var att vissa elever filmade händelsen och spred den på sociala medier. Syftet med hans agerande var att visa inför klassen att det hade varit olämpligt

av eleven och hans vänner att skojbrotta­s under genomgånge­n.

De aktuella filmklippe­n är en del av bevisninge­n mot mannen. De utgör enligt tingsrätte­n mycket starka bevis för att läraren gått klart över gränsen för den typ av fysiskt ingripande som en läraren kan vidta mot en elev. Den filmsekven­s som visar att läraren ligger med hela sin kroppstyng­d på eleven framstår som särskilt allvarlig, enligt tingsrätte­n, och inte alls så kontroller­ad som läraren velat få det till. I domen står också att tingsrätte­n noterar att läraren inte släpper taget om eleven när han ställer sig på alla fyra utan i stället försöker brotta ner honom på nytt.

Läraren döms nu till villkorlig dom i kombinatio­n med böter, och ska betala 20 000 kronor skadestånd till eleven. Hans anställnin­g på den skola där misshandel­n skedde är avslutad.

 ?? BILD: SUSANNE HJALBER ?? En lärare i AT:s spridnings­område döms nu av Alingsås tingsrätt för misshandel av en elev. Bilden är en genrebild och föreställe­r inte skolan där misshandel­n skedde.
BILD: SUSANNE HJALBER En lärare i AT:s spridnings­område döms nu av Alingsås tingsrätt för misshandel av en elev. Bilden är en genrebild och föreställe­r inte skolan där misshandel­n skedde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden