Alingsås Tidning

Våg av inbrott i arbetsford­on – polisen uppmanar att anmäla

- Mårten Öhman marten.ohman@alingsasti­dning.se

Anmäl brotten till oss. Väntar du på att kompletter­a med vad som är borta, lämna in det så fort som möjligt och var noggrann med fabrikat, färg, serienumme­r och eventuellt märkning om det finns.

Lotta Jofjord kommunpoli­s

Sedan årsskiftet har 19 anmälda stölder ur, eller från fordon, anmälts till polisen i Alingsås.

14 av dessa har anmälts från den 19/1 till 24/1. De totalt 19 stölderna kan jämföras med fem, som var antalet stölder under samma period både 2022 och 2023. Tre av fallen handlar om stöld av instrument­panel, yttre ljusramp samt vinterdäck. I ett av fallen stals något, oklart vad, ur framsätet när målsägande var borta i 20 minuter.

Övriga fall, alltså totalt femton stycken, rör skåp- eller firmabilar. Tillvägagå­ngssättet har i flera av fallen varit som sådant att man krossat rutan höger fram och kunnat nå in och öppna dörren. I några av fallen har man tagit sig in igenom bakdörrarn­a.

Enligt polisen har stölderna i samtliga fall inträffat efter att bilen parkerats för natten och upptäckts senare samma kväll eller morgonen efter. De flesta har angett att verktyg har försvunnit. I två fall handlar det om verktyg för 40 000 kronor respektive omkring 54 000 kronor.

Enligt kommunpoli­s Lotta Jofjord verkar det som, i det flesta fall, att bilarna har stått vid ägarnas bostäder och i något fall vid företag. Stölderna har skett på olika gator i och omkring centrala Alingsås.

– Anmäl brotten till oss. Väntar du på att kompletter­a med vad som är borta, lämna in det så fort som möjligt och var noggrann med fabrikat, färg, serienumme­r och eventuellt märkning om det finns, säger Lotta Jofjord, kommunpoli­s.

Lotta Jofjord säger också att polisen ibland träffar på gods fler dagar senare, då i samband med kontroll av fordon.

– Kan vi hitta det specifika verktyget i anmälnings­systemet när vi kontroller­ar personen så kan vi ta det i beslag och man kan binda personen vid, om inte själva stölden så ett häleribrot­t i alla fall.

Vidare uppmanar Jofjord alla att märka upp sina verktyg, och att det är bra att ha koll på serienumme­r och fabrikat vid en anmälan.

– Då är verktygen svårare att sälja vidare och automatisk­t inte lika lukrativt att stjäla dem.

Det finns inga spår av misstänkta gärningspe­rsoner i något av de aktuella fallen.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN HALLBERG ?? ”Kan vi hitta det specifika verktyget i anmälnings­systemet när vi kontroller­ar personen så kan vi ta det i beslag och man kan binda personen vid, om inte själva stölden så ett häleribrot­t i alla fall”, säger kommunpoli­s Lotta Jofjord.
ARKIVBILD: JOHAN HALLBERG ”Kan vi hitta det specifika verktyget i anmälnings­systemet när vi kontroller­ar personen så kan vi ta det i beslag och man kan binda personen vid, om inte själva stölden så ett häleribrot­t i alla fall”, säger kommunpoli­s Lotta Jofjord.
 ?? ?? Jofjord säger att polisen ibland träffar på gods fler dagar senare, då i samband med kontroll av fordon.
Jofjord säger att polisen ibland träffar på gods fler dagar senare, då i samband med kontroll av fordon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden