Alingsås Tidning

Världsfrån­vänt att tro på fyrspår före 2035

-

Svar

till ”Hög tid att uppgradera Västra stambanan”.

Vem som bor i Alingsås är omedveten om Västra stambanans betydelse och dess problem med kapacitete­n? Claes Westberg och Lennart Wassenius argumenter­ar för att stoppa Västlänken, ta pengarna och snabbt bygga ut stambanan till fyrspår. Men debattörer­nas naivitet är slående. Västlänken behövs fullt utbyggd och det går inte att bygga fyrspår snabbt.

När Nils Ericson översåg byggstarte­n i Skaveryd strax utanför Alingsås år 1856, behövde han inte bry sig om vår moderna miljölagst­iftning. Man kan tycka vad man vill om hur planerings­processern­a för stora infrastruk­turprojekt är utformad, men att tro att fyrspårig järnväg genom Säveåns dalgång kan vara byggd innan 2035 som debattörer­na säger är direkt verklighet­sfrånvänt.

Landskapet söder om Alingsås är omväxlande och dramatiskt, med lövskogar, hagmarker, sjöar och kuperad terräng. Det är ett gammalt kulturland­skap med stora naturvärde­n; Västra stambanan går idag genom eller i direkt anslutning till flera riksintres­sen för kulturmilj­övård på vägen mot Göteborg. Det finns även stora områden av skyddad natur i korridoren. Att bara lägga två spår vid sidan av de befintliga kommer på många ställen inte låta sig göras utan förödande ingrepp i landskapet. För

Wassenius, som varit aktiv som kommunpoli­tiker i Lerum, borde detta inte vara någon nyhet. Lerums kommun motsatte sig ju utbyggnad av järnvägen mellan Floda och Aspen i början av 2000-talet med argument grundade i den känsliga miljön.

Att det är svårt att bygga nytt mellan Alingsås och Göteborg gör det inte omöjligt, men den exakta utformning­en kommer rimligen ta många år av utredninga­r att fastställa. För det är tunga intressen som behöver vägas mot varandra och bygget kommer till slut kosta många tiotals miljarder.

Så småningom kommer man behöva bygga ny järnväg ner till Göteborg men på kort sikt är det viktigaste att ny järnväg mellan Göteborg och Borås kommer på plats. Tillsamman­s med åtgärder på Älvsborgsb­anan och triangelsp­år i Herrljunga skulle en sådan satsning dessutom kunna avlasta stambanan genom att trafik från norr avleds mot Borås.

För järnväg mellan Borås och Göteborg behövs dock Västlänken. Debattörer­na skriver att tågtunneln i Göteborg tränger undan andra satsningar i regionen. Tvärt om! Västlänken innebär en fördubblin­g av antalet spår från söder in till Göteborg. Det kapacitets­tillskotte­t är en lätt insedd förutsättn­ing för Borås-Göteborg, något också Trafikverk­et bekräftat.

Kristoffer Westlund

 ?? BILD: JOHAN HALLBERG ?? Att det är svårt att bygga nytt mellan Alingsås och Göteborg gör det inte omöjligt, men den exakta utformning­en kommer rimligen ta många år av utredninga­r att fastställa, skriver Kristoffer Westlund i en replik.
BILD: JOHAN HALLBERG Att det är svårt att bygga nytt mellan Alingsås och Göteborg gör det inte omöjligt, men den exakta utformning­en kommer rimligen ta många år av utredninga­r att fastställa, skriver Kristoffer Westlund i en replik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden