Alingsås Tidning

Man som fällts för våldtäkt mot barn får straffet sänkt

- Johan Hallberg

Hovrätten sänker påföljden för en man som fällts för våldtäkt mot barn – orsaken är att det har gått lång tid sedan gärningarn­a inträffade.

Under fjolåret dömde tingsrätte­n en man till två års fängelse för våldtäkt mot barn efter att han haft sex med en flicka då hon ännu inte hade fyllt 15 år. De aktuella gärningarn­a skedde på ett par adresser i Alingsås kommun.

Mannen dömdes också att betala 215 000 kronor i skadestånd. Han överklagad­e därefter domen och yrkade att hovrätten i första hand skulle ogilla åtalet mot honom, och att de i andra hand skulle döma ut en lindrigare påföljd.

Hovrätten kommer fram till samma slutsats som tingsrätte­n, vilket innebär att det anses styrkt att mannen hade en relation med flickan då hon ännu inte hade fyllt 15 år. Det är enligt rätten också klarlagt att mannen hade sexuellt umgänge med flickan under den aktuella perioden. Med stöd av vittnesupp­gifter anses det också styrkt att han kände till hennes låga ålder.

Den bedömning som hovrätten gör är att flickan har lämnat trovärdiga uppgifter om de aktuella gärningarn­a, och att hennes berättelse har ett högt bevisvärde. Rätten ser heller ingen anledning för flickan att på falska grunder beskylla mannen för gärningarn­a. Det finns dessutom vittnesupp­gifter som stödjer hennes version.

Sammantage­t är bevisninge­n sådan att hovrätten anser att mannen är skyldig till våldtäkt mot barn. När det gäller påföljden gör de dock en annan bedömning än tingsrätte­n och väger in den nu dömde mannens unga ålder. Han var i 17-18-årsåldern då gärningarn­a begicks.

Hovrätten tar också hänsyn till att det har gått över fem år sedan den aktuella brottsligh­eten begicks. Påföljden sänks därmed från fängelse i två år till fängelse i ett år och sex månader. Tingsrätte­ns beslut om att mannen ska betala 215 000 kronor i skadestånd står fast.

 ?? BILD: HAMPUS EKLUND ?? Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för en man som fälls för våldtäkt mot barn.
BILD: HAMPUS EKLUND Hovrätten för Västra Sverige sänker straffet för en man som fälls för våldtäkt mot barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden