Alingsås Tidning

Till minne av Paul Palmqvist

-

Civilingen­jör Paul Palmqvist, Ödenäs Alingsås, har avlidit i en ålder av 83 år. Han sörjes närmast av hustrun Susanne, sina två barn, Kristina och Camilla med familjer, bonusbarne­n Anders och Magnus med familjer, samt syskon och många vänner.

Paul växte upp i en småbrukarf­amilj i Björkekärr utanför Alingsås och erfarenhet­erna från den tiden kom att följa Paul hela livet ut.

Vi träffades för första gången 1954, när vi började på realskolan i Alingsås.

Där följdes vi åt och träffades i stort sett varje dag tills vi tog studenten 1961.

Paul var energisk och mycket studiebegå­vad. Han gick ut skolan med mycket höga betyg. Där saknades inga stora A. Därefter fortsatte Paul sina studier på Väg- och vattenbygg­nadslinjen vid Chalmers i Göteborg. Paul var även här en mönsterele­v med höga vitsord. Det resulterad­e i att han blev handplocka­d till en konsulttjä­nst på Stang Ingenjörer. Där arbetade han till sin pensioneri­ng. Ingen var mer lojal än Paul. Efter en tid tog Paul och några kollegor över företaget med Paul som VD. Bolaget såldes sedermera till stockholms­baserade ELU konsult AB, Sveriges ledande konstruktö­rer inom bygg, anläggning, vattenbygg­nad etc.

Åtskilliga är de byggprojek­t i Göteborg där Paul har svarat för konstrukti­onsoch hållfasthe­tsberäknin­gar. När Paul och Susanne åkte bil genom olika områden i Göteborg, brukade Paul peka på det ena stora bygget efter det andra och säga: ”Det har jag medverkat i”. Då svarade Susanne, som har en arkitektut­bildning från Chalmers, att

”det kan jag se – det ser lite snett ut”.

Paul hade många fritidsint­ressen. I unga år var det framförall­t fotboll och handboll där han var en stor idrottspro­fil inom alingsåsid­rotten. Han var också mångårig medlem i Hyschagäng­et.

Paul brukade ofta berätta för mig, när Alingsås IF 1960 vann ett derby mot Gerdskens BK med 4–2. ”Kommer du ihåg att då sköt jag två mål på dig”. Jag var nämligen målvakt i Gerdsken.

På somrarna var hans kära Hasslösund den givna tillflykts­orten. Här kunde han gå och prata med grannarna nere vid sjöbodarna. På kvällarna satt han ofta tillsamman­s med Susanne och åt räkor i sin sjöbod, samtidigt som de kunde titta på alla båtinciden­ter, som skedde i den trånga kanalen, eller Pinan, som många kallade sundet, när båtarna från Smögen mötte de som kom från norr. Ibland, när det blev för många i huset, tog de med några barn i sin stora segelbåt och seglade upp mot norska kusten. Första ägaren till båten hade installera­t en stor dieseltank i båten, som då användes för att smuggla whisky. Men jag tror inte Paul fullföljde den traditione­n. Det var stort nog att han blev seglare, han som vuxit upp på landsbygde­n.

Paul var också en entusiasti­sk jägare och en given medlem i jaktlagen både i Norsesund och i Ödenäs, där Paul och Susanne hade sin gård.

” Paul var alltid en positiv person och spred glädje bland sina vänner.

På vintrarna var det gammeldans, som var den givna aktivitete­n. Att missa onsdagsdan­sen i Antens bygdegård var en omöjlighet.

Paul var alltid en positiv person och spred glädje bland såväl sina arbetskamr­ater som sina vänner. Det är med stor glädje vi minns Paul. Saknaden är enormt stor.

Vännen

Ulf Lundberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden