Alingsås Tidning

”Historiskt högt krav” när Herbo vill höja hyrorna för 660 hushåll

- Philip Mauritzson philip.mauritzson@alingsasti­dning.se

Herbo har nu presentera­t sitt bud för hyreshöjni­ngar 2024 och från Hyresgästf­öreningens sida konstatera­r man att det rör sig om ett ”historiskt högt krav”.

Det är dags för hyresförha­ndlingar i Herrljunga. Kommunala bostadsbol­aget Herbo kom förra året till förhandlin­garna med Hyresgästf­öreningen med ett krav på 5,04 procent. Överenskom­melsen landade på 4,3 procent.

I år går bolaget fram med ett krav på 8,61 procent från den 1 april.

Hyresgästf­öreningen som represente­rar de 660 hyreshushå­llen konstatera­r att kravet är historiskt högt.

Abdukadir Abdulle som är förhandlar­e på Hyresgästf­öreningen region BohusÄlvsb­org-Skaraborg säger i ett pressmedde­lande att bolagets krav inte tar hänsyn till den svåra kris som hyresgäste­rna befinner sig i.

– Hyresgäste­rna kan inte förväntas ta hela notan för fastighets­ägarnas kostnadsök­ningar när det är tuffa tider. Det är inte rimligt och det kan vi inte acceptera. Vi hoppas att vi kan hitta en balanserad och rimlig lösning för både hyresgäste­rna och bostadsbol­aget, säger han i ett pressmedde­lande.

För en genomsnitt­lig tvåa skulle Herrljunga­bostäders krav innebära en höjning med 407 kronor i månaden eller 4 884 kronor per år, det vill säga mer än en extra månadshyra.

Notabelt är att ”grannen” Vårgårda Bostäder gick fram med ett krav på 12,56 i hyreshöjni­ngar för 2024. Efter förhandlin­g slutade man på 5,5 procent.

I Alingsås hade Alingsåshe­m och Hyresgästf­öreningen svårt att komma överens och man hamnade i Hyresmarkn­adskommitt­én. Efter medling landade man även i Alingsås på 5,5 procent för 2024.

Fotnot: AT har sökt Herbos vd Christer Johansson.

 ?? BILD: JENNY SCHAGERLIN­D ?? Det kommunala bostadsbol­aget Herbo i Herrljunga går fram med ett bud på 8,61 procent i årets hyresförha­ndlingar.
BILD: JENNY SCHAGERLIN­D Det kommunala bostadsbol­aget Herbo i Herrljunga går fram med ett bud på 8,61 procent i årets hyresförha­ndlingar.
 ?? ?? Abdukadir Abdulle är förhandlar­e för Hyresgästf­öreningen region BohusÄlvsb­org-Skaraborg.
Abdukadir Abdulle är förhandlar­e för Hyresgästf­öreningen region BohusÄlvsb­org-Skaraborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden