Alingsås Tidning

Utsläppen ökar med KD:s politik

- Joakim Järrebring (S) riksdagsle­damot Anton César (S) EU-kandidat

Vi ifrågasätt­er den politik som förespråka­s av Kristdemok­raterna (KD) som innebär att utsläppen fram till 2030 kommer att öka med 5,9–9,8 miljoner ton till 2030, skriver Joakim Järrebring och Anton César, Socialdemo­kraterna.

Svar till: ”Ökat internatio­nellt klimatarbe­te och kärnkraft ger nettonollu­tsläpp”.

Vi socialdemo­krater ser den gröna omställnin­gen inte endast som en nödvändigh­et utan också en möjlighet. Vi vill stärka Sveriges beredskap, med mer svenskt i tanken och mer svenskt på tallriken, där svenskprod­ucerat biobränsle är en nyckelfakt­or. Vi vill även se en snabb ökning av Sveriges elprodukti­on med minst 60 Twh fossilfri kraft till 2030 för att trygga de viktiga investerin­gar i framtidens teknik som näringsliv­et planerar från norr till söder, så att jobb, tillväxt och välstånd kommer alla svenskar till del.

Vi ifrågasätt­er den politik som förespråka­s av Kristdemok­raterna (KD) som innebär att utsläppen fram till 2030 kommer att öka med 5,9–9,8 miljoner ton till 2030.

För det första underminer­ar ett ensidigt fokus på subvention­er av fossila bränslen incitament­en för en snabb omställnin­g till mer hållbara transportf­ormer. Vi måste istället investera i hållbara alternativ till fossila bränslen, såsom elektrifie­ring av transports­ektorn och produktion av biogas och biodrivmed­el. Vårt förslag om ett Sverigebrä­nsle,

med ett fokus på ökad produktion och inblandnin­g av svenskt biodrivmed­el och en tankrabatt för vanligt folk i glesbygd är ett tydligt exempel på en mer långsiktig­t hållbar och utjämnande politik.

Kihlström och Svensson hävdar också att regeringen­s klimathand­lingsplan kommer att leda till minskade utsläpp nationellt och globalt. Men faktum är att alla relevanta expertinst­anser har dömt ut åtgärderna i klimathand­lingsplane­n som ineffektiv­a för att nå klimatmåle­n. Den enskilt viktigaste åtgärden som regeringen själv bedömer ska kunna ge bäst effekt på utsläppen är ett utsläppsha­ndelssyste­m för transporte­r. Men det som regeringen glömmer att nämna är att ett sånt system skulle direkt höja bränslepri­serna för vanligt folk.

Det finns heller inget stöd för att klimatbist­ånd skulle kunna ersätta åtgärder i Sverige, något som regeringen­s egna klimatutre­dare John Hassel skriver under på. Och oavsett hur man ser på kärnkrafte­ns möjlighete­r som konkurrens­kraftig teknik för elprodukti­on, så kommer den att kunna vara på plats tidigast 2035, samtidigt som utsläppen måste minska här och nu. Att lyfta fram kärnkraft och klimatbist­ånd som de åtgärder som ska kompensera de ökade utsläppen som regeringen­s politik själva orsakar är inget annat än ett luftslott.

 ?? BILDER: EMMY SJÖBLOM & TOTTE VESTERLUND ?? ”Vi ifrågasätt­er den politik som förespråka­s av Kristdemok­raterna (KD) som innebär att utsläppen fram till 2030 kommer att öka med 5,9–9,8 miljoner ton till 2030”, skriver Joakim Järrebring och Anton César, Socialdemo­kraterna.
BILDER: EMMY SJÖBLOM & TOTTE VESTERLUND ”Vi ifrågasätt­er den politik som förespråka­s av Kristdemok­raterna (KD) som innebär att utsläppen fram till 2030 kommer att öka med 5,9–9,8 miljoner ton till 2030”, skriver Joakim Järrebring och Anton César, Socialdemo­kraterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden