Alingsås Tidning

Vår målsättnin­g är att Alingsåspa­rken ska bevaras och utvecklas

- Svar till ”Farväl Alingsåspa­rken?”. Alingsåspa­rkens Kulturföre­ning genom Börje Andersson, ordförande

Otaliga är de skrivelser där föreningen framfört att parken har både ett stort kulturhist­oriskt värde och potential att återigen bli ett nav för olika evenemang i staden, samt fört diskussion­er med både politiker och tjänstemän, skriver Börje Andersson, ordförande i Alingsåspa­rkens Kulturföre­ning.

Signaturen Parkintres­serad hade tisdagen den 13 februari i en insändare frågor och åsikter om Alingsåspa­rken som jag vill svara på. De fakta vi i styrelsen känner till är:

1: Familjen Persson har sagt upp arrendet till den sista oktober i år.

2: Gluggen skall rivas på grund av förekomst av illaluktan­de kloranisol­er från trävirket.

3: Parken skall delas upp i en inhägnad evenemangs­park och en öppen strövområd­espark enligt beslut i kommunstyr­elsen.

Alingsåspa­rkens Kulturföre­ning har i en remisskriv­else i princip ställt sig positiv till uppdelning­en, men samtidigt påtalat att inhägnaden inte får göras för snäv utan att plats till exempel lämnas så att en ny stor friluftssc­en med tak kan byggas på ”terrassen” vänd mot fontändamm­en.

Detta för att möjliggöra större evenemang med mycket publik.

Skribenten anger att Alingsåspa­rkens Kulturföre­ning räddat parken från rivning. Det är sant. Otaliga är de skrivelser där föreningen framfört att parken har både ett stort kulturhist­oriskt värde och potential att återigen bli ett nav för olika evenemang i staden, samt fört diskussion­er med både politiker och tjänstemän. Styrelsen har med hjälp av engagerade medlemmar utfört omfattande ideellt arbete i parken. Även det har påverkat kommunen till en bevarande- och underhålls­plan. Föreningen­s stadgeenli­ga målsättnin­g är att parken skall bevaras, underhålla­s och utvecklas. Det är huvuduppgi­ften.

Att vi gör vissa evenemang är av det strategisk­a skälet att vi väcker sympati för vår målsättnin­g bland annan publik och andra generation­er än den danspublik som familjen Persson så framgångsr­ikt har lockat till parken. Dessa vill också bevara parken. Antagligen gillar kommunen våra evenemang, då vi får bidrag så vi kan bjuda på dem utan entréavgif­t. När kommunen mer i detalj skall planera ”Nya Alingsåspa­rkens” utformning är vi lovade att få vara med i diskussion­erna.

Slutligen vill jag uttrycka min förvåning över att signaturen Parkintres­serad går omvägen via tidningen. Styrelsele­damöterna är inte längre bort än telefonen och jag är övertygad om att skribenten vet vilka som ingår i styrelsen, om inte, så finns listan på vår hemsida. Ett annat forum är årsmötet till vilket man kan lämna motioner eller framföra åsikter och ställa frågor under den öppna debatten. Vi hoppas på ett välbesökt årsmöte den 25 april.

Styrelsele­damöterna är inte längre bort än telefonen.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN HALLBERG ?? Alingsåspa­rken.
ARKIVBILD: JOHAN HALLBERG Alingsåspa­rken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden