Alingsås Tidning

Tvistlösni­ngsorgan ska användas restriktiv­t

- Magnus Elsing förhandlin­gschef, Hyresgästf­öreningen region BohusÄlvsb­org-Skaraborg Linda Borg ordförande, Hyresgästf­öreningen MittVäst

Svar

till: ”Förvånande kritik från Hyresgästf­öreningen”.

I AT den 14 februari skrev Linda Siverbo från Fastighets­ägarna svar på vår debattarti­kel om att organisati­onen väljer att låta en skiljeman utsedd av Hyresnämnd­en avgöra förhandlin­garna för flera hundra privata lägenheter i Alingsås kommun.

Enligt Siverbo är Hyresgästf­öreningens kritik mot agerandet vilseledan­de, då lagstiftni­ngen sedan 1 januari 2023 möjliggör ett sådant förfarande. Från vår sida har vi svårt att förstå förvåninge­n. Det är riktigt att lagen medger att en skiljeman kan avgöra de årliga förhandlin­garna. Det är en ordning som Fastighets­ägarna och Hyresgästf­öreningen har avtalat om i förhandlin­gsordninga­rna. Men parterna är också överens om att tvistlösni­ngsorgan ska användas restriktiv­t. Detta överensstä­mmer inte med Fastighets­ägarnas agerande. I närmare 100 kommuner runt om i landet har organisati­onen valt att ta de årliga förhandlin­garna till skiljeman. Är det en restriktiv användning av tvistlösni­ngsorgan?

Vi har inför förhandlin­garna om årets hyresjuste­ring haft kontakt med många hyresgäste­r som är oroliga för den hyreshöjni­ng på 12 procent som Fastighets­ägarna har begärt. Hyresgäste­rna har drabbats hårt av kostnadskr­isen, tog stort ansvar i och med fjolårets rekordhöga hyreshöjni­ngar och har förlorat tio års reallöneut­veckling. I sitt svar vill Fastighets­ägarna hävda att de har förståelse för hyresgäste­rnas situation. Vi låter läsarna själva avgöra om rekordhöga hyreskrav rimmar väl överens med det påståendet. Hyresgästf­öreningen värnar den svenska förhandlin­gsmodellen där parterna gemensamt diskuterar fram en kompromiss mellan fastighets­ägarnas intressen och hyresgäste­rnas situation.

Vi menar att detta system är särskilt viktigt att slå vakt om i en tid då den ekonomiska utveckling­en sätter hård press på såväl hyresvärda­r som hyresgäste­r. I både förhandlin­garna och medlingen som föregick Fastighets­ägarnas ansökan om skiljeman i Alingsås har vi varit beredda att kompromiss­a. Hyresgästf­öreningen är en konstrukti­v part som värnar hyresrätte­n som boendeform.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden