Alingsås Tidning

Varannan helgarbete införs trots massiva protester

Nu är det av personalen fruktade beslutet fattat. Allt pekar på att en schemaändr­ing genomförs redan efter sommaren som tvingar all vårdperson­al på Alingsås lasarett att jobba varannan helg. Hur mycket pengar man kommer att spara på det är oklart. Hos per

-

Förvaltnin­gsledninge­n sa i veckan ja till en schemaändr­ing för vårdperson­alen på Alingsås lasarett som innebär att de ska jobba elva helgpass på tolv veckor.

Ett helgpass motsvarar en helgdag. Eftersom fredag inte längre kommer att räknas som helgpass innebär det i praktiken att de vårdanstäl­lda tvingas jobba varannan helg framöver.

Det formella beslutet väntas tas av sjukhusdir­ektör Martin Rösman inom kort, och avsikten är att börja genomföra schemaändr­ingen i september.

Vårdförbun­dets förtroende­valda Martin Hulldin konstatera­r att det handlar om ”en markant försämring” av arbetsvill­koren för lasarettsp­ersonalen.

– Det är störande att de inte har lyssnat på rösterna om att det här försämrar arbetsmilj­ön. En arbetsgiva­re har rätt att styra och fördela arbetet, men det blir ju svårt om de inte har några medarbetar­e kvar, säger Martin Hulldin.

Hot om uppsägning som förts fram på flera avdelninga­r är ändå inte det mest primära, anser Martin Hulldin.

– Det här kan påverka de anställdas privatliv så mycket att man kanske mår dåligt, men ändå känner sig tvingad att gå till jobbet för att man behöver ett arbete. Jag tycker att det är en viktig aspekt.

Martin Hulldin konstatera­r att facket trots upprepade påtrycknin­gar ännu inte har fått veta hur stor den förväntade besparinge­n blir. Han påpekar också att man befinner sig mitt i en avtalsröre­lse där de nya lönerna ännu inte är satta.

– Vi vet fortfarand­e inte hur det centrala avtalet kommer att se ut.

AT frågar Maria Arup, som sitter i förvaltnin­gsledninge­n och är kommunikat­ionschef för Sjukhusen i väster, om ledningen har fått se några siffror på den väntade besparinge­n innan de tog sitt beslut om schemaändr­ing i veckan.

– Det har säkert funnits olika uträkninga­r, säger hon. Jag vet inte

 ?? ?? Alexandra Kjellin (i mitten) tillsamman­s med några av sina kollegor på medicinavd­elning 5. Enligt Alexandra är stämningen efter beslutet uppgiven. ”Många av oss vet inte vad vi ska göra just nu,” säger hon.
Alexandra Kjellin (i mitten) tillsamman­s med några av sina kollegor på medicinavd­elning 5. Enligt Alexandra är stämningen efter beslutet uppgiven. ”Många av oss vet inte vad vi ska göra just nu,” säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden