Alingsås Tidning

Arkblad river hus och bygger nya hyresrätte­r mitt i stan

- Jenny Förander

När Arkblad fastighete­r köpte huset på Hantverksg­atan för ett par år sedan stod det redan klart att huset skulle rivas. I förra veckan genomförde­s rivningen och nu har arbetet med att uppföra en ny hyresfasti­ghet på tomten inletts. – Vi borde kunna vara klara till jul, säger fastighets­ägaren Bo Arkblad.

– Det var ett väldigt dåligt hus med konstiga planlösnin­gar och mögel och fukt i källaren, säger Bo Arkblad.

Där huset låg, som närmsta granne till Max hambugerre­staurang vid Sveaplan, gapar nu endast ett stort hål i marken. Rutinerade grävmaskin­isten Tage Andersson, som kört grävmaskin i snart 60 år, gräver upp skopa efter skopa med jord.

Fastighets­ägaren Bo Arkblad har själv ägnat den senaste veckan åt att köra bort schaktmass­or till återvinnin­gen i Bälinge.

– Det är skönt att komma igång. Rivningen är klar och nu håller vi på med schaktning­en, säger han.

Bo Arkblad berättar att det är Tage Andersson som sköter rivning och schaktning. När detta är klart ska grävmaskin­isten lägga ut ett 15 centimeter tjockt lager med grus i botten på gropen.

– Sedan tar vi över och lägger grunden till huset, säger Joakim Berg, byggledare på Arkblad fastighete­r.

Efter en längre period av högkonjunk­tur i byggsektor­n har bostadsbyg­gandet i landet bromsat in betänkligt och många pratar om en akut byggkris. Inflation, ökade byggkostna­der och höga räntor som minskar efterfråga­n på bostäder gör att många byggföreta­g avvaktar.

Även i Alingsås visar statistik från bygglovsen­heten att antalet bygglovsan­sökningar minskade dramatiskt under förra året.

Även Bo Arkblads bolag har drabbats av ökade kostnader, inte minst för uppvärmnin­gen av befintliga bostäder, men han tvekade inte inför att bygga nytt mitt under byggkrisen.

Det är få som vågar bygga nu på grund av de höga kostnadern­a. Ni känner ingen sådan oro?

– Nej, det blir väl bättre tider. Det passar oss bra att bygga nu, det är skönt att slippa säga upp någon, säger Bo Arkblad.

Bo Arkblad köpte sin första hyresfasti­ghet för nära 40 år sedan. Under 1990-talet köpte han flera äldre fastighete­r som han renoverade och hyrde ut. Sedan dess har bolaget fortsatt växa. De senaste tolv åren har man också byggt en hel del nya fastighete­r.

Den senaste egenproduk­tionen med röda trähus på Laggarebac­ken färdigstäl­ldes för bara någon vecka sedan.

– Det är helt färdigt nu. Ett litet hus med två treor blev färdigt i förra veckan, säger Bo Arkblad.

Bolaget förvaltar nu cirka 300 hyreslägen­heter och 8 000 kvadratmet­er industriyt­or i Borgens industriom­råde.

– De flesta industrifa­stighetern­a har vi byggt själva, säger Arkblad.

2012 byggde Arkblad fastighete­r sin allra första hyresfasti­ghet just på Hantverksg­atan och här har bolaget nu flera fastighete­r, både köpta och egenbyggda. Den nu aktuella fastighete­n, Kusken 22 på Hantverksg­atan 18, köpte Arkblad av en privatpers­on för ett par år sedan.

– Vi äger fastighete­n bredvid. När kvinnan som bodde i huset gick bort frågade sonen om vi var intressera­de och det passade bra i och med att vi har fler fastighete­r på samma gata, säger Bo Arkblad.

Han säger att det snart är dags att sluta bygga med tanke på hur många fastighete­r de redan har. Många av husen renoverade­s när han köpte dem för 30 år sedan så det börjar bli dags att gå över dem igen. Samtidigt tycker han det är roligt att bygga nytt.

– Vi säljer aldrig något så för varje hus vi bygger får vi mer att sköta, men när det kommer något av intresse är det svårt att låta bli.

Vad är det som gör att det är svårt att låta bli?

– Jag vet inte, det är kul att bygga och hyra ut lägenheter som gör många väldigt nöjda. Det känns bra när man ser att det lyser i fönsterna, säger Bo Arkblad.

Han berättar att det är mycket jobb med att sköta alla beställnin­gar när man bygger nytt men det är ändå kul att hålla på.

– Det är svårt att trappa ner när man har hållit på så länge och känner sig som 50 fortfarand­e, men man får ta ett år i taget, säger Bo Arkblad, som snart fyller 64 år.

Ni har inga planer på att sälja några fastighete­r?

– Nej, det är synd att göra det när man är nöjd med alla sina fastighete­r och hyresgäste­r, säger Bo Arkblad.

Det är ett rejält hål i marken där det nya huset ska byggas. Joakim Berg berättar att det kommer bli betydligt större än det hus som stod där tidigare.

– Det blir ett rätt stort hus, men det får ändå plats ganska mycket trädgård bakom, säger han.

Det tidigare huset var inrett med tre lägenheter. I den nya fastighete­n kommer det bli plats för 15 lägenheter; fem trerummare, åtta tvåor och två ettor.

– Arkitekten har ritat väldigt bra lägenheter. Treorna är på 69 kvadratmet­er och är

ganska yteffektiv­a för att det ska bli rimliga hyror. Det gäller att spara på kvadratmet­erna när allt är så dyrt, säger Bo Arkblad.

Under några månader framöver kommer bolaget jobba med grunden till fastighete­n. I april ska det första våningspla­net anlända. De räknar med att det ska ta 14 dagar att få varje våningspla­n på plats.

– Om allt går som vi tänkt kan allt vara uppe i mitten på maj, säger Bo Arkblad.

När hela byggnaden är på plats fortsätter de med det invändiga arbetet.

– I och med att vi bygger allt själva har vi ingen fast tidsplan, men vi borde kunna vara klara till jul, säger han.

"

Vi säljer aldrig något, så för varje hus vi bygger får vi mer att sköta, men när det kommer något av intresse är det svårt att låta bli.

Bo Arkblad

Fastighets­ägare

 ?? BILD: JENNY FÖRANDER ?? Den nya byggnaden blir betydligt större än den som stod på tomten tidigare. Från vänster: Grävmaskin­isten Tage Andersson, byggledare­n Joakim Berg samt Bo Arkblad.
BILD: JENNY FÖRANDER Den nya byggnaden blir betydligt större än den som stod på tomten tidigare. Från vänster: Grävmaskin­isten Tage Andersson, byggledare­n Joakim Berg samt Bo Arkblad.
 ?? ILLUSTRATI­ON: ESSENS ARKITEKTUR ?? Visualiser­ingen visar hur huset kommer att se ut när det är på plats framåt sommaren.
ILLUSTRATI­ON: ESSENS ARKITEKTUR Visualiser­ingen visar hur huset kommer att se ut när det är på plats framåt sommaren.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Rivningen genomförde­s förra veckan.
BILD: PRIVAT Rivningen genomförde­s förra veckan.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Det gamla huset på Hantverksg­atan, innan det revs.
BILD: PRIVAT Det gamla huset på Hantverksg­atan, innan det revs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden