Alingsås Tidning

Varför ökar administra­tionen fortare än befolkning­en?

-

LO:s rapport Välfärdsga­pet

som kom i slutet av förra året visar bland annat på att antalet administra­törer ökar fortare än befolkning­stillväxte­n i alla västsvensk­a kommuner.

I Alingsås kommun har det anställts 15 procent fler administra­törer mellan 2013 - 2022 medan befolkning­en ökade med 9 procent.

Den största anledninge­n verkar vara det ökade tvånget på kontroll och uppföljnin­g. Både av kommunens egna verksamhet­er och i privatiser­ade verksamhet­er. Jurister och inköpare är bland de yrkesgrupp­er som ökat snabbast bland kommunerna­s administra­törer.

Vi tycker att kommunerna istället borde koncentrer­a sina ansträngni­ngar på att öka bemanninge­n i skola, vård och omsorg. Att undersköte­rskor och barnskötar­e får fler arbetskamr­ater.

Därför måste kommunerna och regionerna få större möjlighet att säga nej till privatiser­ingar. Idag kan de inte säga nej till skoletable­ringar och andra privatiser­ingar i tillräckli­gt hög utsträckni­ng utan får istället lägga massiva resurser på upphandlin­g och kontroller.

Samtidigt växer välfärdsbr­ottslighet­en lavinartat. Inte minst utnyttjar organisera­d brottsligh­et kommunerna­s dåliga förmåga att följa upp att de som tilldelas skattemede­l gör det man får medel för att göra, det kan handla om allt från rena förfalskni­ngar till att exploatera personal. Idag tjänar gängen mer pengar på den här typen av brott än på knarkhande­ln.

Vi ser också att kommunerna­s ekonomier är hårt pressade och att regeringen hittills har vägrat att skjuta till de medel som behövs för att slippa neddragnin­gar i verksamhet­erna.

Därför är det ännu mer angeläget att minska den administra­tiva överbyggna­den. Att återta den demokratis­ka kontrollen över välfärden. Sätt stopp för privatiser­ing och välfärdsbr­ottslighet.

Vi är säkra på att vi som bor i Alingsås är mer förtjänta av fler barnskötar­e, undersköte­rskor, busschauff­örer och lärare än vi är av fler administra­törer på kommunkont­oret.

Anders Julin ordförande LO-facken i Alingsås

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden