Alingsås Tidning

Fler åsikter hittar du på sidan 19 Höjda patientavg­ifter slår hårdast mot ensamståen­de föräldrar

-

Regionens ekonomiska utmaningar vältras över på patientern­a, skriver Stefan Svensson och Pernilla Wendesten, Kristdemok­raterna.

Höjda patientavg­ifter som främst drabbar låginkomst­tagare. Det blir nu verklighet i Västra Götalandsr­egionen (VGR) genom den rödgröna regionledn­ingen (S, V och MP).

Den 14:e februari släppte Statistisk­a Centralbyr­ån ett pressmedde­lande. Där konstatera­s att hushållens disponibla inkomster har sjunkit i alla kommuner på grund av inflatione­n. Mest har de minskat för ensamståen­de föräldrar med barn i åldrarna 0 till 19 år. Mellan 2021 och 2022 föll köpkraften för just denna grupp med 4,3 % och den negativa utveckling­en fortsatte 2023.

Månaden innan offentligg­jordes en undersökni­ng som gjorts på uppdrag av Finansinsp­ektionen och Folkhälsom­yndigheten. I den framgår att var tredje svensk under de senaste tolv månaderna haft svårt att betala löpande utgifter.

Att i ett sådant läge höja patientavg­ifterna är fel och slår hårdast mot dem med de lägsta inkomstern­a. ”Tajmingen” är således usel. Men det är vad Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et drev igenom vid det senaste sammanträd­et i regionfull­mäktige.

Regionens ekonomiska utmaningar vältras över på patientern­a. Räknat i procent höjs avgiften med 100 procent för ett besök på vald vårdcentra­l, från 100 till 200 kronor. Detsamma gäller vid besök inom Vårdval Rehab, oavsett yrkeskateg­ori. Ett besök på akuten höjs med 25 procent från 300 till 400 kronor. Tanken med höjningarn­a är att inbringa minst 100 miljoner kronor. Beräkninga­r visar på att intäkterna kan komma nå 150 miljoner kronor eller mer. Några liknande avgiftshöj­ningar för patientern­a har tidigare aldrig skett i regionens historia.

Vi får vara väldigt tacksamma för att andra aktörer i samhället inte har höjt priserna i samma takt som den rödgröna ledningen gjort. I opposition lät det väldigt annorlunda. Skulle några avgifter ändras så var det nedåt. Nu gör de alltså tvärtom. Ett sådant agerande ökar politikerf­öraktet!

VGR befinner sig i en kostnadskr­is. Det, tillsamman­s med en rödgrön ledning som inte orkar prioritera, pressar regionens ekonomi hårt. Därför måste krafttag tas och prioriteri­ngar göras för att få ned underskott­en. Om underskott­en fortsätter att öka kommer inga patientavg­ifter i världen att lösa de nuvarande ekonomiska problemen. Vi kristdemok­rater yrkade avslag till höjda patientavg­ifter i regionfull­mäktige. Vi gjorde det för att inte pressa redan hårt pressade grupper i samhället ännu hårdare. Den rödgröna ledningen visade tyvärr inte samma hänsyn. Stefan Svensson (KD) regionråd Pernilla Wendesten (KD) regionråds­ersättare

 ?? ARKIVBILD: MATILDA FALK ?? Regionens ekonomiska utmaningar vältras över på patientern­a, skriver Stefan Svensson och Pernilla Wendesten, Kristdemok­raterna.
ARKIVBILD: MATILDA FALK Regionens ekonomiska utmaningar vältras över på patientern­a, skriver Stefan Svensson och Pernilla Wendesten, Kristdemok­raterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden