Alingsås Tidning

Replik: Socialdemo­kraterna saknar förslag kring barn och ungas ohälsa

-

Varför vill de rödgröna inte korta ned köerna med hjälp av andra aktörer trots barns och ungas behov av vård?

Svar

till ”Ingen bra idé att skapa vårdmarkna­d av BUP”

Barn- och ungdomspsy­kiatrin (BUP) i Västra Götalandsr­egionen har under lång tid haft betydande utmaningar och kämpat med dålig tillgängli­ghet och långa köer. Till skillnad från den rödgröna ledningen (S, V och MP) menar vi att fler insatser behövs. Vi menar att privata vårdgivare kan medverka till att erbjuda specialise­rad vård och därmed minska väntetider­na, vilket gynnar alla.

Barn och unga som mår psykiskt dåligt måste snabbt få hjälp. Under föregående två mandatperi­oder införde M, KD, C och L särskilda UPH-enheter (ungas psykiska hälsa) på vårdcentra­lerna, det regiongeme­nsamma kontaktcen­tret En väg in med uppdraget att triagera barn och unga till rätt vårdnivå samt en regional utrednings­enhet för att minska köerna till utredning. Det var inte tillräckli­gt. Tillgängli­gheten till

BUP måste förbättras och finnas nära där man bor. Därför har vi lagt fram ett förslag om att införa vårdval inom den öppna specialise­rade barn- och ungdomspsy­kiatrin för att stärka vården i regionen.

Tyvärr saknar den rödgröna ledningen egna förslag och idéer om hur fler barn och unga ska få hjälp med sin psykiska ohälsa, förutom att hylla reformer som vi tidigare har infört. Deras replik (26/2) osar förakt mot andra aktörer och mot vårdval i andra regioner. Varför vill de rödgröna inte korta ned köerna med hjälp av andra aktörer trots barns och ungas behov av vård?

Siffror från januari i år visar exempelvis att Region Stockholm i högre utsträckni­ng än Västra Götalandsr­egionen nådde måluppfyll­elsen inom BUP vad gäller såväl utredning som behandling. I Västra Götalandsr­egionen fick till exempel 37,7 procent behandling inom vårdgarant­ins 30 dagar. Motsvarand­e siffra i Region Stockholm var 57,6 procent.

Alla barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt måste få den hjälp de behöver så snart som möjligt.

Vårdval skapar förutsättn­ingar för fler aktörer att vara med och bidra till att korta köerna och stärka kvaliteten. Inte minst blir den kompetens som finns inom den privata sektorn tillgängli­g för fler invånare.

Stefan Svensson (KD)

andre vice ordförande operativa hälso- och sjukvårdsn­ämnden

Gustaf Josefson (M)

ledamot operativa hälsooch sjukvårdsn­ämnden

Cecilia Andersson (C)

ledamot operativa hälsooch sjukvårdsn­ämnden

Pär Lundqvist (L)

ledamot operativa hälsooch sjukvårdsn­ämnden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden