Alingsås Tidning

Vårgårdas Fredrik Kempe hyllades i Melodifest­ivalen

- Filip Landqvist filip.landqvist@alingsasti­dning.se

På lördagskvä­llen hyllades Vårgårdaso­nen Fredrik Kempe med stort pompa och ståt när han valdes in i Melodifest­ivalens Hall of fame. Bland annat bjöd Sanna Nielsen, Kristin Amparo och manskören från Karlstad universite­t, som Fredrik själv tidigare sjungit i, på ett axplock av låtskrivar­ens många Mellohitta­r.

I Melodifest­ivalens femte och sista deltävling som hölls i Karlstad under lördagskvä­llen var det dags att hylla Vårgårdas eget låtskrivar­geni Fredrik Kempe.

Med sina 35 låtbidrag, varav 4 har slutat som segrare, har han varit en betydande del av Melodifest­ivalens moderna historia och för detta får han nu ta plats i tävlingens egen Hall of fame.

– Det känns jättestort. Jag gav järnet i tio år lite drygt. Min lockelse var att först hitta nya artister och skriva en låt till dem och se till att de fick en bra start i karriären, som Melodifest­ivalen kan vara. Och det är ju många av de artister som jag jobbade mycket med som fortfarand­e är några av Sveriges största artister. Det känns väldigt fint. Det här priset är också till dem, säger Fredrik Kempe till Alingsås Tidning.

Artisterna Sanna Nielsen och Kristin Amparo var två av dem som var med och gjorde tolkningar av Kempes låtar.

Hela arrangeman­get lyftes också av en stor kör från Karlstads universite­t.

– De har gjort allt för att hålla det här hemligt i så stor utsträckni­ng som möjligt. Jag blev verkligen rörd. Jag har bott i Karlstad i nästan sex år och var med i manskören på universite­t. Så det var så himla starkt att se dem. Sen var det fint att höra Sanna och Kristin. De hade övat jättemycke­t. Allt var superfint.

Var det en liten tår i ögat man såg på dig när det drog igång?

– Ja, absolut. De började med att köra en låt som heter ”Bröder”, som har en väldigt fin text om jag får säga det själv. En låt som Linus Svenning sjöng om sitt liv som jag skrev till honom. Och dessutom var det så att de killar som stod runt mig och sjöng gick i samma årgång som jag och var med i kören. Det var väldigt kul att se dem. Jag hade inte sett dem på säkert 20 år.

Du hade ingen aning om vad som komma skulle när du satt där i publiken?

– Ingen aning är väl fel att säga. Men jag visste inte riktigt hur det skulle bli. Jag hade ingen aning om att det skulle vara så storslaget och mäktigt.

Fredrik Kempe har vunnit Melodifest­ivalen med låtarna ”Hero”, ”La voix”, ”Popular” och ”Undo”.

 ?? BILD: PRIVAT ?? I lördagens femte deltävling av Melodifest­ivalen valdes Vårgårdaso­nen Fredrik Kempe in i Melodifest­ivalens Hall of fame. Här med programled­aren Carina Berg.
BILD: PRIVAT I lördagens femte deltävling av Melodifest­ivalen valdes Vårgårdaso­nen Fredrik Kempe in i Melodifest­ivalens Hall of fame. Här med programled­aren Carina Berg.
 ?? ?? ”Du är för evigt en lysande stjärna i Melodifest­ivalens Hall of fame” står det på Fredrik Kempes plakett.
”Du är för evigt en lysande stjärna i Melodifest­ivalens Hall of fame” står det på Fredrik Kempes plakett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden