Alingsås Tidning

Rör inte svenska Epa-traktorer

- Alexander Svanevik ordförande MUF Alingsås Arvid Strandberg distriktso­rdförande MUF Ludvig Anderström vice distriktso­rdförande och EU-valledare MUF

Socialiste­r i Bryssel har ännu en gång lyckats slå undan benen för svensk landsbygd. Onsdagen den 28/2, fattade EU-parlamente­t beslut om att höja åldersgrän­sen för A-traktorer, från dagens 15 år till 16 år. Justeringe­n kan tyckas vara liten, men innebär i praktiken en kraftig frihetsins­kränkning för svenska landsbygds­ungdomar, vilka behöver sina bilar för att få ihop vardagen. Franska socialdemo­krater i Bryssel ska vidare inte diktera villkoren för svenska Epa-traktorer. Landsbygde­n måste utvecklas, men det kan den inte göra när bygderna töms på både invånare och arbetskraf­t.

Epa:n är för många ungdomar avgörande för ifall de skall kunna ta sig till och från skolan, träningen och kompisarna. Resultatet av EU-förslaget, som inte bara höjer åldersgrän­sen, utan även skärper körkortskr­aven för A-traktorn, blir att ungdomarna förblir beroende av deras föräldrars bilkörande för att få livet att gå ihop. Detta är farligt för landsbygde­ns konkurrens­kraft och för individens frihet.

Socialdemo­kraternas jaröst till förslagets helhet utgör ett ytterligar­e bevis på partiets fientliga landsbygds­politik. Rekordhöga bränslepri­ser, nedskärnin­gar i kollektivt­rafiken uti bygderna och försämrade villkor för Epa:n, är alla S-kreationer, som också lett till att allt fler ungdomar sökt sig från landet och in till storstäder­na. En situation som nu hotar landsbygds­företags framtida existens och hela samhällens överlevnad.

Förslaget måste nu stoppas i ministerrå­det, vilket statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M), redan gett signaler om att regeringen avser göra. Medan S-parlamenta­riker far med osanning om deras egna förfarande­n, står vi moderater upp för svenska landsbygds­ungdomars frihet och rätt till att få köra sin A-traktor vid 15-års ålder.

Frågan om svenska A-traktorers villkor är en prioritera­d fråga för MUF i det stundande EU-valet. Vi är din röst en fortsatt 15-årsgräns för Epa och för att reglerna för A-traktorern­a hanteras på det svenska infrastruk­turdeparte­mentet – och inte i Bryssel. Tillsamman­s skapar vi ett friare och mer rimligt EU.

 ?? ARKIVBILD: LOVISA ESSUNGER ?? ”Epa:n är för många ungdomar avgörande för ifall de skall kunna ta sig till och från skolan, träningen och kompisarna”, skriver företrädar­e för MUF.
ARKIVBILD: LOVISA ESSUNGER ”Epa:n är för många ungdomar avgörande för ifall de skall kunna ta sig till och från skolan, träningen och kompisarna”, skriver företrädar­e för MUF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden