Alingsås Tidning

Kampen för jämställdh­et måste fortsätta

- Malin Ragnegård Kommunals förbundsor­dförande Hanna Nord ordförande Kommunal Vänerväst Joakim Mjörnemyr

Det dyker upp kommentare­r om att feminismen spelat ut sin roll. Att vi kommit i mål med jämställdh­eten i Sverige, och att kvinnorna därför ska vara nöjda och glada. Vi är ledsna, men det är total faktaresis­tens. Här är några tunga skäl till att kampen för jämställdh­et i Sverige inte ska blåsas av 2024:

Lönerna är inte jämställda. Kvinnor i Sverige arbetar gratis 48 minuter om dagen. Det gäller kvinnor som kollektiv, oavsett klass. När det gäller arbetaryrk­en ligger lönerna på en nivå som gör det svårt att försörja sig. Medan den genomsnitt­liga faktiska månadslöne­n för en manlig arbetare ligger på 28 920 kronor får en kvinnlig arbetare nöja sig med 23 210 kronor! Före skatt. Det vanligaste yrket för en svensk kvinna idag är undersköte­rska. Ska alla kvinnor flytta över till mansdomine­rade sektorer för att slippa värdediskr­imineringe­n? Vad blir resultatet för välfärden då?

Arbetsmilj­ön är inte jämställd. På arbetsplat­serna i välfärden sätter underbeman­ningen personalen under stark press. Sjuktalen är höga. Medlemmar i Kommunal har vittnat om att de inte har tid att ta kortare pauser under arbetsdage­n. Stressen och bristen på återhämtni­ng är ett enormt arbetsmilj­öproblem som lett till att medlemmar i Kommunal går ner i arbetstid för att klara tillvaron (de betalar alltså själva för sin egen återhämtni­ng) och över hälften av medlemmarn­a som arbetar i äldreomsor­gen säger att de funderat på att sluta.

Bristerna i arbetsmilj­ön är strukturel­la. Arbetsmilj­överket pekar på att arbetsplat­ser i kommunerna där kvinnor är överrepres­enterade inte har någon bra kommunikat­ion mellan cheferna och de som faktiskt ska göra jobbet. I jämförelse med de manligt dominerade, där ledningen lyssnar på proffsen i verksamhet­en. Dessutom har cheferna i vårdoch omsorgssek­torn ansvar för mångdubbel­t fler medarbetar­e än i andra branscher.

Vi har en regering som underfinan­sierat välfärden, samtidigt som man öppnat upp för att överge överskotts­målet för att bygga ut försvaret. Allt det här bevisar att Kommunal behöver lägga in högsta växeln på arbetet för jämställdh­et på arbetet, i samhället och i politiken. Nuvarande regering ger oss inget val. Vi tar alla chanser att prata om bemannings­riktlinjer, lagstiftni­ng om kvinnors arbetsmilj­ö, slopad karens och indexering av statsbidra­g till välfärden. Ointresset är monumental­t, särskilt från jämställdh­etsministe­rn. Så om någon ens andas om att jämställdh­et och feminism inte behövs, så vet du vad svaret blir. Kampen lever, årets alla dagar. ordförande Kommunal HAV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden