Alingsås Tidning

Fakta: Ring 112

- Jenny Förander

På eftermidda­gen förra torsdagen blev Leif Johansson, 90 år, bestulen på sin halskedja på Nygatan i centrala Alingsås. En kvinna kom fram och omfamnade honom och först senare upptäckte Leif att hans guldkedja var borta.

– Jag är 90 år och handikappa­d. Var går gränsen för samvetskva­l? frågar sig 90-åringen.

Leif Johansson berättar att han var och handlade i en affär på Nygatan under torsdagsef­termiddage­n. En kvinna var samtidigt inne och köpte mjölk och när Leif skulle gå ut höll hon upp dörren åt honom eftersom han har rullator och svårt att ta sig fram.

– Sen omfamnade hon mig och hon var stark som sjutton. En vanlig kram kan jag köpa men hon låste fast mig totalt, säger Leif Johansson.

Själv vågade han inte släppa rullatorn för att inte riskera att trilla omkull. Efteråt gick kvinnan iväg och det var först senare på kvällen som Leif insåg att han inte längre hade sin guldkedja runt halsen.

– Hon måste ha passat på att knäppa upp spännet medan hon höll fast mig. Jag är 90 år och handikappa­d, var går gränsen för samvetskva­l? Det här var ett riktigt lågvattenm­ärke, säger Leif Johansson.

När han insåg att han blivit bestulen ringde han genast och anmälde händelsen till polisen.

– Jag har haft halskedjan i 40 år. Det ekonomiska värdet är en sak

Den som ser ett pågående brott bör ringa direkt till 112. Har man sett något misstänkt som inte är ett pågående brott går det bra att anmäla det via polisens hemsida.

men den har också ett stort affektions­värde, säger Leif Johansson.

Kommunpoli­sen Lotta Jofjord ser väldigt allvarligt på händelsen och vill nu uppmana andra att hålla ögonen öppna.

– Det här är oerhört illa. Vi har sett det här konceptet förut och kommer det en kan det komma flera. Därför tycker vi att det är angeläget att gå ut och varna andra, säger Lotta Jofjord.

I och med att kvinnan inte använde våld eller hot om våld rubriceras händelsen som stöld och inte rån.

Leif Johansson har beskrivit kvinnan som mellan 40 och 50 år, lite korpulent och med mörkt axellångt hår. Enligt Lotta Jofjord är kvinnan sannolikt inte ensam så därför uppmanar hon i stället allmänhete­n att vara uppmärksam på avvikande beteenden.

– Jag vill inte skrämma upp folk men det är bra att vara uppmärksam. De är sannolikt flera som håller utkik åt varandra och de är fingerfärd­iga, säger hon.

Lotta Jofjord känner till att det har varit liknande händelser i Alingsås tidigare men det var ett tag sedan sist.

– När det kommer är det ofta i stim, säger hon.

Leif, 90 år, blev antastad och bestulen på halskedja i centrum

 ?? BILD: MÅRTEN ÖHMAN ?? Leif Johansson blev bestulen på en guldkedja som han hade runt halsen.
BILD: MÅRTEN ÖHMAN Leif Johansson blev bestulen på en guldkedja som han hade runt halsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden