Alingsås Tidning

Specialträ­nad sökhund ledde polisen till Henriks kropp

- Johan Hallberg

Alingsås: Ett tidigt tips ledde till att polis hämtade in 16-åringen till förhör – där misstankar­na mot honom styrktes och polisen kunde hitta den misstänkta brottsplat­sen vid Säveån.

Av den förundersö­kning som nu är offentlig framgår att det sista livsteckne­t från Henrik var ett snapchatsa­mtal mellan honom och den nu åtalade 16-åringen. Samtalet, som varade i drygt en och en halv minut, skedde 18.04 måndagen den 2 oktober.

Under utredninge­n kom 16-åringen att bli intressant för polisen i ett tidigt skede och han anhölls den 5 oktober.

– Det är i ett inledande skede som det kommer in uppgifter om att han var inblandad i det här, att han kanske anlitat någon för det här. Jag kan inte gå in i detalj på vad det handlar om, men man beslutar att hämta in honom till förhör, säger Andreas Ekengren, åklagare.

Under de förhör

som sedan hålls med tonåringen stärks misstankar­na mot honom, och han pekar på en karta ut var han och Henrik har mötts kvällen för försvinnan­det, och hur de sedan hade rört sig. De uppgiftern­a gör att polis intensifie­rar sitt sökarbete kring Säveån, i ett område kring järnvägsbr­on mellan E20 och Brogården.

I området påträffar polis under sökinsatse­n en knivslida i terrängen, och även en braständar­e, en keps, samt rester av en uppbrunnen tröja. Polis sätter den 8 oktober in en specialsök­hund, tränad att söka efter blod och avliden människa. Hunden markerade då på tre ställen i terrängen i sökområdet.

Fynden gör att

kustbevakn­ingens dykare, som då varit på plats i Alingsås i ett par dygn, söker av Säveån kring järnvägsbr­on. Under kvällen den 8 oktober, klockan 17.39, påträffar de Henriks kropp i vattnet. I samband med dykningar i ån påträffas även tre knivar, ingen av dem kan dock sägas vara det misstänkta mordvapnet.

Tre dygn efter att 16-åringen hämtats in till förhör häktas han av

Jag känner mig väldigt trygg med att de förts bort från utredninge­n.

Andreas Ekengren åklagare, om de tre personer som satt anhållna misstänkta för människoro­v och grovt skyddande av brottsling

Alingsås tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för mord. Under den inledande veckan av utredninge­n satt ytterligar­e tre personer anhållna, två av dem för människoro­v och en av dem för grovt skyddande av brottsling. De personerna är sedan lång tid helt avförda från utredninge­n.

– Jag känner mig väldigt trygg med att de förts bort från utredninge­n. Den ena av dem fångades till exempel på bild av en kamera på centralsta­tionen i Göteborg när mordet ska ha skett, säger Andreas Ekengren.

 ?? ARKIVBILD: VERONIKA HOHENSTEIN ?? Tidigt i utredninge­n döks det i Säveån.
ARKIVBILD: VERONIKA HOHENSTEIN Tidigt i utredninge­n döks det i Säveån.
 ?? BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Under sökinsatse­rna hittades ett knivfodral i terrängen vid Säveån.
BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Under sökinsatse­rna hittades ett knivfodral i terrängen vid Säveån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden