Alingsås Tidning

Mordmisstä­nkte 16-åringen hördes i tingsrätte­n

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

I går, fredag, hördes 16-åringen som misstänks för mordet på 15-årige Henrik i tingsrätte­n. ”En stor påfrestnin­g” säger tonåringen­s försvarsad­vokat Camilla Waldenberg om sin klients situation.

Under fredagen inleddes den andra rättegångs­dagen där en 16-åring står åtalad för mord efter 15-årige Henriks död i Alingsås 2 oktober i fjol. I tingsrätte­n hördes tonåringen under dagen om brottsmiss­tankarna.

– Givetvis är det en stor påfrestnin­g, som det är för alla som ska prata i rätten, säger Camilla Waldenberg, advokat, om sin klients situation.

Redan under första rättegångs­dagen som hölls under onsdagen beslutade rättens ordförande att de fortsatt förhandlin­garna ska hållas bakom stängda dörrar med hänsyn till den misstänkte­s låga ålder.

Förutom mord står 16-åringen även åtalad för grovt gravfridsb­rott. Under fredagen fick han i rätten ge sin bild av vad som hänt vid gärningsti­llfället. Av de uppgifter som framkommit i de förhör som hållits under polisutred­ningen medger 16-åringen att han har använt visst knivvåld vid gärningsti­llfället. Han nekar dock till brott och uppger att han upplevt att han befunnit sig i en nödvärnssi­tuation.

– Det förstår nog alla att det är en mycket pressad situation för alla som varit inblandade i detta ärende, säger Camilla Waldenberg om den pågående rättegånge­n.

Enligt tingsrätte­ns plan ska rättegånge­n avslutas med en tredje rättegångs­dag på tisdag i nästa vecka. Då är vittnesför­hör inplanerad­e, och det finns även utrymme för att hålla kompletter­ande förhör vid behov, innan åklagarna och försvarsad­vokaten ska hålla sina slutanföra­nden.

Camilla Waldenberg vill inte gå händelsern­a i förväg och kommentera en eventuell påföljdsfr­åga.

– Nej, jag kan inte säga något om hur vi tänker i den frågan, säger hon och påminner om att hennes klient helt nekar till brott.

 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? Många åhörare fanns på plats när rättegånge­n inleddes tidigare i veckan.
BILD: FILIP LANDQVIST Många åhörare fanns på plats när rättegånge­n inleddes tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden