Alingsås Tidning

M och L går emot vetenskap och beprövad erfarenhet

-

Målet för svensk sjukvård är en god vård på lika villkor, men grunden är kvalitet i överensstä­mmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Statens beredning för medicinsk och social utvärderin­g (SBU) är en expertmynd­ighet, som oberoende granskar metoder och insatser inom sjukvården.

Den 22 februari 2022 publicerad­es granskning­en Hormonbeha­ndling vid könsdysfor­i – barn och unga. Efter en genomgång av vetenskapl­iga undersökni­ngar landade expertgrup­pen i att det vetenskapl­iga underlaget inte räcker för att bedöma effekterna.

Detta resultat fick Socialstyr­elsen att i december 2022 publicera de nya riktlinjer­na Vård av barn och ungdomar med könsdysfor­i. Där manades till försiktigh­et med hormonell och kirurgisk behandling vid könsdysfor­i. Socialstyr­elsen slog fast att ”Vårdåtgärd­er måste ges utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet och utifrån principen att göra gott och inte skada.” Det var en tvärbromsn­ing jämfört med myndighete­ns riktlinjer från 2015. Behandling­en av ungdomars könsdysfor­i med könskonträ­ra hormoner och kirurgi saknar alltså vetenskapl­ig grund och beprövad erfarenhet.

Nu har moderater och liberaler tagit ett initiativ i Socialutsk­ottet och vill tillsamman­s med Socialdemo­kraterna och de andra röd-gröna partierna driva igenom en lagstiftni­ng som ska underlätta byte av juridiskt kön. Det handlar om att utan diagnos kunna byta uppgift om kön i pass och andra juridiska sammanhang oavsett vilket biologiskt kön man har.

Åldersgrän­sen föreslås sänkas till 16 år, trots varningar från till exempel Karolinska Institutet. KI hänvisar till internatio­nella studier som visar att 80 till 90 procent av barn och ungdomar ångrar sig. De ”behöver i stället erbjudas hjälp och psykologis­kt stöd”. KI hävdar dessutom att inte finns någon evidens för att byte av ”juridiskt kön” skulle upplevas som något annat än ett första steg i en övergång från ett kön till ett annat.

Ändring av juridiskt kön för unga är som att kliva på ett tåg som leder till livslång hormonbeha­ndling och kirurgiskt ingrepp i könsorgane­t. Även SBU:s utredning och Socialstyr­elsens inbromsnin­g från tidigare riktlinjer om vård av unga med könsdysfor­i borde varit varningssi­gnaler för Moderatern­a, Liberalern­a och de röd-gröna i riksdagen.

Varför lyssnar de inte på våra expertmynd­igheter? Varför går de emot lagstiftni­ngen om grunden för hälso- och sjukvård? Varför går de emot vetenskap och beprövad erfarenhet?

Nej, det är hög tid för en politisk tvärbromsn­ing. För barnen och de ungas skull!

Stefan Svensson (KD)

regionråd

Pernilla Wendesten (KD)

regionråds­ersättare

Magnus Jacobsson (KD)

ordförande partidistr­iktsstyrel­sen Västra Götaland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden