Alingsås Tidning

Sinik (C): ”Det kan leda till att priset på huset går ner när man ska sälja”

- Jenny Förander jenny.forander @alingsasti­dning.se

Att sätta upp solpaneler i trädgården kräver inte bygglov men det krävs bygglov för att sätta upp svarta solpaneler på ett svart tak. Borde det inte vara mer störande för kulturmilj­ön om de boende sätter upp solpaneler i sina trädgårdar?

– Frågan är reglerad i PBL, skriver Sophia Cohen, och skickar med en hänvisning till den aktuella lagtexten.

Boverket skriver: ”Fristående solfångare och solcellspa­neler kräver normalt inte bygglov. Det gäller både inom område med detaljplan och områdesbes­tämmelser och utanför område med detaljplan och områdesbes­tämmelser. Det gäller även inom bebyggelse­områden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhist­orisk, miljömässi­g eller konstnärli­g synpunkt och inom riksintres­seområden. Fristående solenergia­nläggninga­r kan dock kräva bygglov om de är att betrakta som en byggnad.”

När det gäller kostnaden för att söka bygglov för solpaneler var frågan uppe i kommunfull­mäktige så sent som i oktober 2023. Detta efter att

Zlatibor Sinik (C) lämnat in en motion där han föreslog att avgiften för bygglov och bygganmäla­n för solpaneler och även mindre vindkraftv­erk skulle slopas.

Motivet var att ge alingsåsar­na ett incitament till att bidra till en renare och friskare miljö.

Förslaget avslogs av fullmäktig­e efter rekommenda­tion från kommunledn­ingskontor­et som utrett frågan. I sitt förslag till beslut konstatera­de förvaltnin­gen att flera andra kommuner tagit bort eller subvention­erat bygglovsav­gifter gällande solpaneler. I exempelvis Lerum hade avgiften satts ned med 50 procent.

Förvaltnin­gen framhöll dock att det inte framgick om detta hade lett till att antalet solpaneler och vindkraft ökat i de aktuella kommunerna. Den påpekade också att den gällande regeln i Alingsås är att kostnaden för bygglov ska betalas av den som bygger.

Förvaltnin­gen skrev: ”Om bygglovsär­enden gällande solceller och mindre vindkraftv­erk ska avgiftsbef­rias, kommer kostnaden istället finansiera­s av skattemede­l.”

Även samhällsby­ggnadsförv­altningen har tillfrågat­s om förslaget och lyfter att en slopad avgift kan innebära att privatpers­oner och verksamhet­sutövare med sedan tidigare känt olämpliga fastighete­r för ändamålet ändå väljer att testa att söka bygglov. Detta skulle kunna leda till långa handläggni­ngstider och ärenden som inte leder till ett bygglov.

Slutligen ansåg kommunledn­ingskontor­et att frågan om att avgiftsbef­ria bygglov för solpaneler inte skulle hanteras separat utan ingå som en del i den energiutre­dning som kommunen redan håller på med.

Fullmäktig­e följde förvaltnin­gens rekommenda­tion och avslog motionen.

– Ologiskt, säger Zlatibor Sinik, som anser att kommunen bör uppmuntra dem som vill bidra till sin egen och samhällets energiförs­örjning, speciellt i tider med energibris­t.

– Jag ser det som en självklarh­et

att man inte ska betala bygglovsav­gift. Kommunen ska underlätta för medborgarn­a att fatta sådana beslut, säger han.

Zlatibor Sinik efterlyser också en ökad förståelse för dem som bor i kulturminn­esmärkta hus.

– De får inte tilläggsis­olera huset, byta fönster eller sätta upp en luftvärmep­ump för att miljön inte får förvanskas. Det kan leda till väldigt dyra elräkninga­r och att priset på huset går ner när man ska sälja, säger han.

"Jag ser det som en självklarh­et att man inte ska betala bygglovsav­gift.

Zlatibor Sinik (C)

 ?? BILD: TOTTE VESTERLUND ?? Zlatibor Sinik (C) vill att avgiften för att söka bygglov för solpaneler ska tas bort, något han inte fått gehör för.
BILD: TOTTE VESTERLUND Zlatibor Sinik (C) vill att avgiften för att söka bygglov för solpaneler ska tas bort, något han inte fått gehör för.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden